Deficitul bugetar al Romaniei s-a incadrat in 2009 in tintele convenite cu FMI, se arata intr-un comunicat al Finantelor, remis HotNews.ro. „Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009 a inregistrat un deficit estimat de 36,4 miliarde lei, reprezentand 7,2% din PIB, fiind sub tinta anuala, in suma de 36,5 miliarde lei, stabilita prin acordul Stand - By incheiat cu FMI”, se arata in comunicat.

Documentul nu cuprinde date privind nivelul arieratelor, o serie de economisti avertizand ca tinta de deficit poate fi "ajustata" cu ajutorul arieratelor.

  • Criza a redus veniturile din impozitul pe profit, din TVA si din taxele vamale

Scaderea activitatii economice a facut ca volumul incasarilor din impozitul pe profit sa fie mai mic cu aproape 9% fata de 2008, incasarile din TVA au fost mai mici cu 16%, iar banii reprezentand taxele vamale au fost mai putini cu aproape o treime.

„Aceste reduceri au fost partial compensate de cresterea incasarilor din impozitul pe venit cu 0,3%, accize cu 14,2%, impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%.”, mai precizeaza comunicatul.

Potrivit reprezentantilor MFP, cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 193,0 miliarde lei, respectiv o crestere de 1,4% fata de anul precedent.

  • Investitiile din 2009- 7% din PIB

Cele mai mari cresteri au fost reprezentate de cheltuielile cu dobanzile (crestere de 66%), din cauza volumului mai mare de imprumuturi la care a apelat Statul. Cresteri consistente au fost si pe segmentul cheltuielilor cu asistenta sociala, de aproape 10 miliarde de lei. Aceasta crestere fiind determinata de majorarea punctului de pensie si a acordarii pensiei sociale minim garantate.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 9,8 miliarde lei, fata de cele din anul precedent, ca urmare a majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.

Din pacate, pe segmentul investitiilor, cheltuielile au reprezentat doar 35,2 miliarde lei, respectiv 7,0% din PIB.

Pentru 2010, Romania tinteste un deficit de 5,9% din PIB. Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile Guvernului depasesc incasarile. Ideal este ca deficitul sa se reflecte, in totalitate, in cheltuieli de investitii (in special, in realizarea infrastructurii) si sa fie acoperit cu resurse financiare sigure, pentru a nu apela la emisiuni monetare inflationiste.