"Din ce in ce mai des castigam in instanta cu argumente de tip comunitar, in cauze fiscale. Deocamdata, mai exista probleme de mentalitate. Nu suntem inca obisnuiti cu ideea ca o lege fiscala poate fi ilegala din punct de vedere al prevederilor europene", a explicat Romana Schuster, Knowledge Management Coordinator la Pricewaterhousecoopers Romania, in cadrul seminarului de fiscalitate TaxEu.

"Am observat ca in primul rand contribuabilii au o reticenta in a utiliza normele comunitare pentru a ataca legea. Inalta Curte de Casatie si Justitie ne spune foarte clar in 2009 ca judecatorul are si obligatia respectarii regulilor europene", a mai explicat aceasta.

Exemple de cazuri recente in Romania in care deciziile instantelor s-au bazat pe dreptul comunitar sunt, spre exemplu, taxa de poluare, dar şi alte cauze fiscale, precum contribuţii datorate la Fondul special de solidaritate pentru persoanele cu handicap.

Mai multe detalii despre jurisprudenta Curtii Europene de Justitie privind impozitele directe, folosite drept cale de atac sau de aparare in instanta, in documentul atasat.