Liberty Capital LLC, fondul de investitii controlat de miliardarul roman Dinu Patriciu, intentioneaza sa achizitioneze banci in asa numitele piete de frontiera, a declarat partenerul sau georgian, Lado Gurgenidze, citat de Business Week.

Pietele de frontiera sunt acele piete profitabile din punct de vedere al investitiilor, dar cu o capitalizare si lichiditate mai mici decat economiile emergente dezvoltate.

Liberty a platit recent 15 milioane de dolari pentru un pachet de control la Banca Populara a Georgiei, al saptelea creditor din tara. Banca asigura plata pensiilor de stat.

"Avem suficiente lichiditati pentru alte cateva afaceri similare", explica fostul premier al Georgiei. "Suntem inca un fond foarte tanar si inca punem la punct prima noastra afacere, asa ca ar mai putea dura pana gasim o a doua banca".

Gurgenidze a respins ideea de a achizitiona o a doua banca in Georgia. "Detinem deja una, am terminat aici", afirma el.

Liberty va investi doar in banci situate in "pietele de frontiera mici, cu nivel redus de coruptie, taxe mici si economii deschise", spune fostul premier. Patru sau cinci tari din Africa si alte trei sau patru din Europa de est corespund acestor cerinte, adauga el.

Patriciu detine peste 50% din Liberty, mai spune Gurgenidze.

Patriciu este cel mai bogat roman, cu o avere de circa 1,8 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.