Descarca fisierul audio in format MP3

14.567 de garantii in valoare de peste 608,3 milioane euro, acordate pana acum prin programul Prima Casa

De la inceputul programului Prima Casa si pana in prezent, au fost acordate peste 14.500 de garantii, in valoare de 608 milioane de euro. Datele Fondului de garantare arata ca 71% dintre locuintele cumparate sunt vechi. Bucuresti, Cluj si Timis se afla in topul judetelor cu cele mai multe solicitari pentru "Prima Casa", a anuntat consilierul in cadrul Fondului, Stela Alexandru. Cele mai multe locuinte cumparate prin acest program au avut valoarea de 50-60.000 de euro. "In acest moment nu sesizam un declin al programului Prima Casa. (...) Continuam sa primim dosarele de credite de la banci, iar media este constanta in ultima perioada de peste 100 de dosare pe zi", a explicat oficialul Fondului de garantare. In aceste conditii, Guvernul a aprobat noile norme privind programul de implementare a programului "Prima Casa" pentru stimularea achizitionarii de locuinte. Garantia urca la 75.000 euro pentru cel putin 7 persoane care se asociaza in construirea de locuinte. Pentru toti cei care doresc sa cumpere o locuinta gata terminata sau una la rosu, garantia este in continuare de 60.000 de euro, iar pentru cei care isi vor construi o locuinta noua, dupa intrarea in vigoare a hotararii de guvern, garantia va fi de 70.000 euro.

Agentia Nucleara despre depozitarea deseurilor radioactive in Romania: Un proiect de acest gen are foarte slabe sanse de transpunere in practica si in conformitate cu recomandarile UE

Romania poate primi asigurari ca nu s-au luat niciun fel de angajamente la nivel international privind depozitarea de deseuri radioactive ale altor tari pe teritoriul romanesc. Anuntul a fost facut de Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, care a explicat pentru HotNews.ro ca sunt slabe sanse ca deseurile nucleare europene sa fie depozitate in Romania. Aceasta precizare a fost facuta in urma publicarii in cotidianul britanic The Times a unei informatii potrivit careia Romania ar putea gazdui o instalatie de depozitare a deseurilor nucleare din Uniunea Europeana. Negocierile la nivel european au aparut ca urmare a costurilor ridicate pe care le implica realizarea unui depozit geologic de mare adancime in care sa se depoziteze deseurile inalt-active. Statele comunitare care au programe nucleare civile modeste (cate 1-2 centrale nucleare) au lansat aceasta dezbatere pentru a gasi o posibilitate sa construiasca in comun un asa-zis depozit regional. Contributia financiara ar fi comuna, sustin autoritatile romane. "Discutiile se desfasoara intre Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria. Participantii analizeaza la modul teoretic fezabilitatea punerii in practica a acestei idei de depozit regional, punerea ei in practica fiind in realitate foarte dificila, in primul rand din cauza cadrului legislativ existent la acest moment", informeaza Agentia. Potrivit acesteia, nicio tara nu a declarat public ca ar dori sa fie gazda unui astfel de depozit.

Gazprom e de acord sa elimine intermediarii in exportul de gaz in Romania dupa expirarea contractelor in vigoare

Gazprom este de acord sa elimine intermediarii in exportul de gaz in Romania, dupa expirarea contractelor in vigoare. Anuntul a fost facut dupa intalnirea dintre ministrul Economiei, Adriean Videanu, si seful Gazprom Export, Alexander Medvedev. Gazprom si-a manifestat cu aceasta ocazie interesul sa dezvolte o relatie directa cu Romgaz. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, discutiile de la Bucuresti s-au axat pe importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, si renegocierea contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale spre tarile balcanice, care expira in 2011. Toate aspectele tehnice ale proiectelor analizate vor fi discutate intr-o intalnire la nivel de experti, care va avea loc la sfarsitul lunii martie 2010.

Toyota investigheaza posibile probleme cu directia la modelul Corolla si ia in considerare alte rechemari

Toyota a anuntat ca investigheaza posibile defecte la directia unor modele Corolla, dupa ce au existat aproximativ 100 de plangeri in Statele Unite legate de acest model. Intr-o conferinta sustinuta la Tokyo, Akio Toyoda, seful companiei, a respins acuzatiile cum ca producatorul ar fi ascuns opiniei publice defecte pe care le descoperise la unele modele. Compania spune ca a reactionat in timp util, dar seful Toyota nu se va prezenta in fata Congresului SUA, lasand managerii din America sa raspunda la intrebari. Dupa ce numarul de masini rechemate de Toyota pe plan mondial a ajuns la circa 9 milioane, productorul auto a mai primit o veste proasta: a aflat ca exista plangeri in Statele Unite pentru posibile probleme la directia modelului Corolla din 2009 si 2010. In incercarea de a mai linisti clientii, constructorul a anuntat ca toate modelele noi vor fi echipate cu un dispozitiv aditional pentru sistemul de franare, astfel incat daca soferul apasa simultan acceleratia si frana, motorul sa se opreasca imediat automat. Toyota spera sa-si mai repare imaginea, asa ca a cumparat publicitate masiv in ziarele nipone si si-a cerut scuze in numeroase randuri pentru neplacerile cauzate clientilor.