Comertul si industria au fost in 2009 segmentele cu cele mai mari volume ale creditelor contractate, in vreme ce agricultura, utilitatile sau serviciile au fost ocolite de banci, potrivit datelor prezentate de Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate din BNR. Asta dupa ce „grosul” finantarilor s-a dus la Stat, vazut ca cel mai sigur si stabil partener bancar, din punctul de vedere al recuperarii banilor.

  • Utilitatile si serviciile, cel mai putin finantate sectoare

Ceea ce a ramas disponibil a fost orientat de bancile romanesti catre acele industrii

Rata restantelor
Rata restantelor
Foto: HotNews.ro
vazute mai sigure: comertul si industria, care au inregistrat la inceputul acestei luni cel mai generos sold al creditelor.

Agricultura, utilitatile si serviciile au fost „oaia neagra” a creditarii, sumele alocate prin credit acestor industrii fiind de circa 5 miliarde de lei/industrie.




IMM-urile au „inghitit” aproape 70 de miliarde de lei, in vreme ce corporatiile mari si-au trecut in sold credite de 3 ori mai mici in volum. Restantele au insa o tendinta puternic inversata.

  • IMM-urile au cele mai mari probleme de rambursare a creditelor

Daca in cazul IMM-urilor care s-au imprumutat de la banci, restantele s-au triplat in ultimul an, Corporatiile si-au redus semnificativ intarzierile la plata. Industria prelucratoare, catre care se indreapta ochii economistilor cand vine vorba de relansarea economica, a fost vedeta preferata de bancheri. Daca in decembrie 2008, creditele acordate erau de circa 400 milioane de lei, un an mai tarziu soldul urcase pana aproape de un miliard. De asemenea, comertul a urcat ca sold al creditelor de la 306 milioane, la peste 1,2 miliarde de lei.

Riscul de credit
Riscul de credit
Foto: HotNews.ro
In ceea ce priveste creditele date populatiei, lucrurile stau prost. Restantele au urcat cu viteza la 3 miliarde de lei, cea mai mare rata a creditelor neperformante inregistrandu-se nu la creditele de consum, ci la carduri, in vreme ce creditele ipotecare sunt cu cele mai putine neperformante acordate.

  • Ratele romanilor - 22,4% din salariu. La britanici, ele nu depasesc 3%

Romanii isi platesc mai greu ratele fata de alti europeni din cauza ponderii ridicate ale valorii ratei in venit. Astfel, in cazul Romaniei ponderea serviciului datoriei in venit (asa se cheama tehnic, indicatorul) este de 22,4% in medie, in vreme ce britanicii platesc rate care echivaleaza 2% din salarii, germanii au 4% valoarea medie a ratei din venit, iar media zonei euro este de 11%.

Riscul de credit al populatiei este in crestere ingrijoratoare, mai ales pentru expunerile negarantate si cele de valoare mica, probabil negarantate in cea mai mare parte, a mai spus Dragulin.

  • Constructiile, cele mai afectate

El a aratat ca restantele si rata restantelor bilantiere (care includ toate intarzierile la plata inregistrate in bilantul bancilor, inclusiv cele de o zi) au cunoscut o evolutie puternic ascendenta incepand din septembrie 2008 si au ajuns la sfarsitul anului 2009 la peste trei miliarde de lei (echivalent), respectiv trei la suta.

Capacitatea populatiei de a-si acoperi serviciul datoriei a continuat sa se deterioreze, ceea ce poate conduce la majorarea ratei restantelor si in viitor, a avertizat Dragulin.

Totusi, dupa cresteri puternice, creditarea populatiei s-a temperat sever in 2009, atat

Ponderea ratelor in salariu
Ponderea ratelor in salariu
Foto: HotNews.ro
cererea, cat si oferta de credite, avand contributii la aceasta dinamica.

Creditul catre companii si populatie practic a stagnat de la sfarsitul anului trecut, iar asteptarile pe termen scurt ale bancilor nu sunt foarte optimiste, a precizat oficialul BNR.

  • Depozitele in valuta din banci, mai mici decat soldul creditelor

Companiile si populatia isi pastreaza pozitia de debitor net fata de sectorul bancar, dar nevoia lor de finantare s-a redus, ca urmare a unei schimbari in comportament.

In structura pasivului, bancile au inceput sa se reorienteze usor catre finantarea interna. In ciuda provocarilor evidentiate, sectorul bancar face fata relativ bine crizei: rata de solvabilitate a avut in 2009 un trend usor ascendent, iar rentabilitatea a revenit pe panta ascendenta, pe fondul unei cresteri importante a provizioanelor, a spus directorul BNR.

Creditarea pe sectoare de activitate
Creditarea pe sectoare de activitate
Foto: HotNews.ro

Potrivit lui Dragulin, creditarea imobiliara (credite garantate cu ipoteci si credite catre firme din constructii si imobiliare) a devenit tot mai importanta si a ajuns la circa 75 la suta din total credit catre companii.