ING Bank Romania a obtinut anul trecut un profit brut de 84 milioane de lei, cu 20% mai putin decat in 2008, in conditiile in care veniturile au urcat cu 30%, la 695 milioane de lei, au anuntat joi reprezentantii bancii. Acestia au precizat ca rezultatul a fost marcat de majorarea semnificativa a costului cu provizioanele de risc.

Valoarea totala a activelor s-a mentinut la 11,06 miliarde de lei, in timp ce portofoliul de credite a scazut cu 3%, ajungand la 7,25 miliarde de lei. In acelasi timp, depozitele au crescut la 8,6 miliarde de lei, cu 8% mai mult decat in anul precedent.

Misu Negritoiu, directorul executiv al ING Bank, a precizat ca in prima jumatate a anului trecut activitatea de creditare a fost destul de proasta, insa a doua parte a anului a adus un usor reviriment. El a precizat ca in 2009 ING a acordat doar 2.200 de credite ipotecare, din care aproximativ 1.700 au fost prin produsul lansat ca alternativa la programul guvernamental Prima Casa. Valoarea celor 1.700 de credite ipotecare a fost de 50 milioane de lei.

In ceea ce priveste creditele neperformante, acestea reprezinta 0,4% din totalul creditelor de retail si 3% din cel al creditelor corporate. "Creditele ipotecare au mers extrem de bine, am avut doar 2-3 neperformante. Cele mai proaste au fost creditele de consum in lei", a spus Negritoiu.

Misu Negritoiu a mai precizat ca o treime din provizioanele pe 2009 ale ING Bank Romania au rezultat din insolventa Flamingo.

Institutia de credit si-a majorat numarul de clientii cu 17% in 2009, la 902.000, iar numarul de clienti IMM s-a dublat, ajungand la 17.000. Negritoiu a precizat ca pentru acest an ING isi propune sa depaseasca un milion de clienti.

Totodata, ING Bank vizeaza in 2010 o crestere cu 5-10% a veniturilor si o majorare a portofoliului de credite cu 10-12%, a declarat Misu Negritoiu, cresterile fiind sustinute de lansari de produse si servicii noi.

Seful ING a mai adaugat ca institutia de credit nu isi va mai dezvolta reteaua de distributie, pe care insa o va consolida si eficientiza.

In prezent, ING Bank are 35 de sucursale bancare pentru companii si 184 unitati pentru persoane fizice.