Institutul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, verifica daca banca americana Goldman Sachs a ajutat Grecia sa ascunda situatia reala a datoriilor sale pentru a intra in zona euro, a anuntat Christine Lagarde, ministrul francez de finante, citat de AFP. Ea a precizat ca banca de investitii trebuie sa raspunda daca a ajutat Grecia sa isi ascunda datoriile uriase si daca acest lucru a fost legal.

"Este o intrebare la care trebuie sa avem un raspuns. Trebuie sa stim daca a avut loc o cosmetizare a conturilor si daca aceasta a fost legala la vremea respectiva", a spus ea in cadrul unei emisiuni la RFI.

"Daca a fost legal, trebuie sa intrebam daca acest lucru a fost facut pentru a asigura stabilitatea - probabil ca nu. In acest caz, trebuie sa vedem modul prin care putem evita ca acest lucru sa se intample din nou", a adaugat Christine Lagarde.

  • Firmele de investitii ar fi restructurat datoriile Greciei prin intermediul unor instrumente financiare complexe

Cotidianul The New York Times a aratat ca Goldman Sachs si alte firme de investitii de pe Wall Street au facut aranjamente financiare cu Grecia care i-au permis acesteia sa ascunda de autoritatile europene de reglementare starea precara a finantelor sale publice.

Conform ziarului american, firmele de investitii au ajutat autoritatile de la Atena sa isi restructureze datoriile prin intermediul unor instrumente financiare complexe, de genul celor blamate pentru colapsul pietei imobiliare americane, care a dus la criza financiara mondiala.

Grecia a inregistrat in 2009 un deficit bugetar de 12,7% din PIB, cu mult peste pragul minim de 3%, in vreme ce datoriile guvernamentale au depasit 113% din PIB. Nivelul maxim acceptat de Uniunea Europeana este de 60% din PIB.