Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), s-a intalnit vineri, la vila BNR de la Cumpatu, langa Sinaia, cu guvernatorii si reprezentantii bancilor centrale din Albania, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Muntenegru si cu sefii autoritatilor bancare din Bosnia-Hertegovina si Republika Srpska, discutiile axandu-se pe evolutiile financiare si macroeconomice recente, situatia si perspectivele bancilor din regiune, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Romania a mai fost reprezentata si de directorul Directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, care a discutat cu omologii lui probleme legate de stabilitatea sistemului bancar.

Potrivit comunicatului BNR, mesajul dat de guvernatorii bancilor centrale participante este ca sistemul bancar al fiecarei tari din Europa de sud-est se mentine solid si cu un nivel adecvat de capitalizare.

Totodata, participantii au decis sa intareasca colaborarea si coordonarea la nivelul bancilor centrale si al autoritatilor de supraveghere din aceasta regiune in vederea atenuarii efectelor directe si indirecte ale turbulentelor financiare internationale, restabilirii increderii, precum si asigurarii stabilitatii financiare.

"De asemenea, participantii au evidentiat importanta rolului detinut de recent-infiintatul Colegiu de supraveghere, care functioneaza in cadrul creat de Orientarile Comitetului supraveghetorilor bancari europeni (CSBE), in evaluarea si solutionarea riscurilor cu care se confrunta grupurile bancare transfrontaliere, precum si in promovarea unei platforme permanente de supraveghere mai eficienta. Aceasta platforma va facilita si evaluarea in comun a necesarului de capital al tuturor institutiilor din regiune, luand in considerare profilul de risc si salvgardarea intereselor atat in tarile de origine, cat si in tarile gazda", se mai arata in comunicat.

Aceasta este cea de-a patra reuniune desfasurata in cadrul Memorandumului de intelegere multilateral convenit la Atena in luna iulie 2007, al carui obiectiv il constituie continuarea colaborarii in domeniul supravegherii bancare din Europa de sud-est si asigurarea stabilitatii financiare in aceasta regiune.

Urmatoarea intalnire a guvernatorilor din Europa de sud-est va avea loc in Cipru in anul 2011.