Fondul Monetar International a aprobat, vineri, eliberarea transelor a treia si a patra din imprumutul acordat Romaniei. Valoarea celor doua transe este de aproximativ 2,3 miliarde de euro, iar banii vor fi virati pana marti, informeaza Mediafax. Board-ul FMI a votat in unanimitate raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si a acceptat acordarea unei derogari in ceea ce priveste nivelul arieratelor statului, criteriu care nu a fost indeplinit la finele anului trecut.

"In discutii s-a pus accentul, in partea de fiscalitate, pe respectarea tintelor de cheltuieli, dar si pe necesitatea adoptarii unor masuri in ceea ce priveste colectarea, care trebuie imbunatatita. De asemenea, s-a insistat pe adoptarea in termenele stabilite si cu toate prevederile necesare a legii responsabilitatii fiscale si a legii pensiilor", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Oficialii FMI au evidentiat ca sistemul bancar romanesc s-a comportat foarte bine intr-un an de criza, dar au atras atentia asupra necesitatii ca politica monetara sa ramana prudenta. "BNR trebuie sa fie in continuare prudenta, pentru ca presiunile inflationiste care s-aui aratat la inceputul anului sa nu duca la depasirea tintei pentru 2010", a adaugat Tanasescu. El a mai punctat ca eliberarea celor doua transe reprezinta un pas important pentru iesirea Romaniei pe pietele internationale de capital.

O misiune a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene s-a aflat in perioada 20-27 ianuarie in Romania. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, anunta, la finalul vizitei, ca va recomanda board-ului de la Washington sa elibereze urmatoarele doua transe de imprumut pentru Romania. Tot atunci, reprezentantii CE au anuntat ca urmatoarea transa de la Comisie pentru Romania ar urma sa fie aprobata in luna martie.

Jumatate din suma de 2,3 miliarde euro, care va fi virata catre Romania in aproximativ 48 de ore de la aprobarea in board-ul FMI, va merge la rezerva valutara a BNR, iar cealalta jumatate va intra in contul Ministerului Finantelor Publice, pentru finantarea deficitului bugetar.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, ajungand la 19,95 miliarde de euro.

O noua misiune a FMI va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai, pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in martie, iar urmatoarea transa ar putea fi eliberata in jurul datei de 15 iunie.