In timpul actualei crize financiare, multe dintre guverne au cautat finantare externa pentru a-si acoperi deficitele, astfel ca datoriile externe au explodat, insa este evident faptul ca unele tari stau mai bine decat altele, daca discutam despre ponderea datoriei externe publice si private in PIB, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Spre exemplu, datoria externa totala a Romaniei a ajuns la sfarsitul anului trecut la 78,6 miliarde euro, ceea ce reprezinta aproximativ 67% din PIB. In decembrie 2008, ponderea era de 55% din PIB, iar in decembrie 2004 de 38%. Desi a crescut semnificativ in ultimii ani, datoria Romaniei este mica daca o comparam cu cea a Ungariei, care are o datorie externa totala echivalenta cu 124% din PIB, procent cu care se situeaza pe locul 18 in lume, conform unor calcule ale CNBC, bazate pe date ale Bancii Mondiale.

De departe cel mai prost sta Irlanda, tara cu un PIB de 177,3 miliarde dolari dar cu o datorie externa totala de 2,39 mii de miliarde de dolari, ceea ce face ca pondera datoriei in PIB sa fie de 1.352%, cea mai mare din randul celor 75 de tari cuprinse in acest studiu.

De remarcat faptul ca tarile cu cel mai inalt standard de viata au si cele mai ridicate datorii, iar Japonia nu se situeaza in top, desi doar datoria publica se apropie de 200% din PIB. De ce? Pentru ca datoria externa a Japoniei este foarte mica, cea interna fiind foarte mare.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.