Iata cum stateau lucrurile chiar inaintea izbucnirii crizei. Lista de mai jos, intocmita de Reuters, arata topul celor mai bune salarii din banci. Inaintea crizei. Intre timp, o buna parte dintre bancheri au fost demisi sau au plecat de bunavoie, iar o serie de banci au fost nationalizate ori inghitite de alte banci.

1. Jamie Dimon (JPMorgan): 19,6 mil. dolari- USA

2. John Stumpf (Wells Fargo):13,7 mil. dolari– USA

3. Alfredo Saenz (Santander): 13,6 mil. dolari– Spania

4. Vikram Pandit (Citi): 10,8 mil. dolari– USA

5. Kenneth Lewis (BofA): 9,9 mil. dolari– USA

6. Gordon Nixon (Royal Bank of Scotland): 9,5 mil. dolari– Anglia

7. Ralph Norris (Comm. Bank of Australia): 8 mil. dolari– Australia

8. Gail Kelly (Westpac): 7,4 mil. dolari– Australia

9. Ignacio Goirigolzarri (BBVA): 6,8 mil. dolari– Spania

10. Alessandro Profumo (Unicredit) : 5 mil. dolari- Italia

La celalalt capat, Jiang Jianqing, presedintele Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare banca din China, nu a castigat decat 234.700 dolari. Asta anual. Adica 13.900 de euro pe luna. Adica 2% din salariul celui mai bine platit bancher.

Salariile in Europa sunt mai mici decat in SUA, dar mai mari decat la chinezi.

In Franta, presedintele BNP a castigat 1,570 mil. dolari. In Anglia, seful Barclays a luat un salariu de 1,8 mil dolari, iar in Elvetia, seful UBS s-a ales cu 1,1 mil. dolari salariu.

In China, salariile bancherilor de top sunt plafonate de Stat. Nivelul maxim este de 234.000 de dolari, dar Statul face corectii anuale, in functie de cum merg treburile in tara. Daca li se pare ca banca nu a finantat corect economia, salariul sefului este diminuat. De pilda, in 2008, salariul lui Jianging a fost scazut cu 10%, cu toate ca profiturile banii au crescut cu 36%.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.