Creditul neguvernamental a scazut cu 0,3% in luna ianuarie. Depozitele rezidentilor s-au diminuat cu 2%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2010, 13:22 Economie | Finanţe & Bănci

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a scazut in luna ianuarie cu 0,3% fata de luna anterioara, pana la 199,28 miliarde de lei, pe fondul diminuarii componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Ritmul anual de crestere a creditarii s-a accelerat fata de luna anterioara, de la 2,9% la 3,5%.

Astfel, la sfarsitul lunii ianuarie, creditul in lei a crescut cu 0,7% fata de luna anterioara, in timp ce creditul in valuta a scazut cu 1,0%. Exprimat in euro, creditul in valuta a urcat cu 1,6%.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a coborat cu 2,3% fata de luna anterioara, iar finantarile in lei au scazut cu 0,7%. Comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, creditul in valuta a coborat cu 3,8%, pana la echivalentul a 60,01 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala s-au redus cu 5,1%, la 38,52 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in ianuarie creditele in lei au urcat cu 2,1% fata de luna anterioara, insa s-au redus cu 3,3% comparativ cu luna ianuarie 2009 pana la 41,75 miliarde de lei. Creditele in valuta au crescut cu 0,4% comparativ cu luna decembrie si s-au diminuat cu 2,1% fata de aceeasi luna din 2009, la 58,99 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, a crescut in luna ianuarie cu 5,9%, pana la 49,56 miliarde de lei. La sfarsitul lunii ianuarie, creditul guvernamental s-a majorat cu 127,1% fata de acceasi perioada din 2009.

Depozitele rezidentilor s-au diminuat cu 2% in ianuarie

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au scazut in luna ianuarie cu 2,0% fata de luna anterioara, insa au crescut cu 6,6% fata de ianuarie 2009, pana la nivelul de 164,34 miliarde de lei.
 
Comparativ cu luna anterioara, depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 1,2%, pana la 59,92 miliarde de lei, iar fata de finele lunii ianuarie 2009 au avansat cu 9,9%.

In cazul depozitelor in lei ale persoanelor juridice, acestea s-au diminuat cu 6,6% fata de luna anterioara si cu 1,5% comparativ cu aceeasi luna din 2009, pana la 40,61 miliarde de lei.

Depozitele in valuta ale rezidentilor persoane fizice si juridice, exprimate in lei, s-au redus cu 1,9%, pana la nivelul de 63,80 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au avansat cu 0,6%, pana la 15,47 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 9,3% si cu 13,4% daca sunt exprimate in euro.

Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 12,8% si cu 17% daca sunt exprimate in euro. Totodata, depozitele in valuta ale persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au majorat cu 4,6%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 8,6%.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

214 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri