Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Emil Boc: Proiectul legislativ referitor la facilitatile acordate tinerilor care infiinteaza firme va fi aplicabil in 2010

Facilitatile acordate tinerilor care infiinteaza firme vor fi aplicabile chiar anul acesta. Proiectul legislativ se afla in lucru, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. "I-as ruga pe domnii ministrii Sebastian Vladescu si Adriean Videanu sa lucreze in regim de urgenta, la acest proiect de act normativ”, a declarat seful Guvernului. Acesta a explicat ca “masura face parte din cadrul prioritatilor legislative, astfel incat poate fi terminat in perioada urmatoare". Potrivit prevederilor proiectului, tinerii cu varsta de pana la 35 de ani, care nu au avut o firma in trecut, isi vor putea infiinta una cu un capital de cel putin 10 lei. Pentru aceste firme, ei vor beneficia de scutiri la plata impozitului pe profit si salarii, timp de 3 ani.

Elena Udrea: Chiriasii din locuintele ANL vor putea sa-si cumpere casele dupa un an. Guvernul a aprobat si programul "10 case pentru specialisti"

Chiriasii din locuintele ANL vor putea sa-si cumpere casa doar dupa un an. Legea privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte a fost modificata de Guvern, asa ca termenul a fost redus, de la trei ani cat era pana acum. Fondurile obtinute din vanzare vor fi directionate catre construirea de noi locuinte prin acest program, a anuntat ministrul Turismului si Dezvoltarii, Elena Udrea. Aceasta a amintit ca actualul Guvern a promis ca vor fi construite 100.000 de locuinte in actualul mandat. Udrea sustine ca vor fi vandute 22.000 de locuinte prin ANL, fapt care va atrage la buget circa 500 de milioane de euro. Guvernul Romaniei a mai aprobat si hotararea privind Programul „Renasterea satului romanesc – 10 case pentru specialisti”. Programul prevede construirea a cate 10 locuinte de serviciu in fiecare comuna din Romania, in mod exceptional numarul acestora putandu-se ridica la maximum 15, acolo unde sunt inregistrate mai multe cereri in acest sens. Locuintele urmeaza a fi distribuite spre inchiriere tinerilor specialisti care decid sa isi desfasoare activitatea in comunitatea respectiva si care nu detin in proprietate o locuinta aflata in perimetrul comunei. Cele 10 case urmeaza a fi repartizate prioritar tinerilor specialisti cu varsta sub 35 de ani, personalului didactic, medicilor, asistentilor medicali si politistilor, acolo unde este cazul.

Barroso: Tarile europene au nevoie de o reforma generalizata a sistemelor de pensii

Tarile membre ale Uniunii Europene au nevoie de o reforma generalizata a sistemelor de pensii. Avertismentul a fost lansat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a precizat ca oamenii traiesc mai mult si au tot mai putini copii. "Este intr-adevar o problema si sistemul de pensii trebuie reformat in ansamblu", a spus el, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de premierul spaniol Jose Luis Zapatero. "Incurajam guvernele sa actioneze responsabil si in cadrul oferit de dialogul social pentru a realiza reformele sistemului european de pensii, pe care dorim sa-l prezervam pentru viitor", a adaugat Barroso. Conferinta a avut loc dupa intalnirea noii Comisii Europene cu membrii cabinetului spaniol. Spania detine in prezent presedintia rotativa a celor 27 de state membre. Comentariile vin dupa ce guvernul socialist de la Madrid s-a confruntat cu primele proteste de masa ale sindicatelor, in urma anuntarii unui plan de majorare a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani. La inceputul acestei luni, premierul italian Silvio Berlusconi a propus si el majorarea varstei de pensionare. "Pensiile apasa tot mai mult asupra finantelor fiecarei tari", a subliniat Berlusconi.

Saab lucreaza la un model mai mic, concurent pentru Mini si Audi A1

Saab lucreaza la un model mai mic, concurent pentru Mini si Audi A1. Modelul, "botezat" de presa 9-1, este parte a planului de relansare a marcii suedeze, dupa preluarea ei de catre olandezii de la Spyker Cars. Seful Spyker, Victor Muller, a confirmat ca se lucreaza intens la un model nou "super-cool", dar mai mic. Se pare ca parte a acordului de achizitie a Saab de catre Spyker este si un deal de furnizare a unor componente utilizate si la Opel Corsa si destinate noului model Saab. Totusi, micul Saab nu va iesi pe piata mai repede de 2013, dar pana atunci compania ar trebui sa-si revina si sa treaca de la vanzarile slabe de anul trecut, sub 40.000 de unitati, la peste 100.000, valoarea dinainte de criza. Spyker este un mic producator olandez de masini sport, a construit 21 de autoturisme in ultimul trimestru al anului trecut la un pret mediu de 200.000 euro si are sub 100 de angajati.