Leul s-a apreciat foarte usor joi, tranzactionarea perechii euro/leu fiind relativ statica, iar volatilitatea monedei locale mai putin pronuntata decat cea a monedelor regionale. Leul a fost cotat de BNR la 4,1255 lei/euro, fata de 4,1269 lei/euro in ziua precedenta. "Avertizarile agentiilor de rating privind posibile modificari ale calificativului acordat Greciei au parut ca pun presiune asupra activelor cu risc relativ ridicat iar aceasta ar putea fi defavorabil leului.

Cu toate acestea, leul a reusit sa marcheze inca o sedinta de apreciere", explica dealerii din piata. Pentru moneda americana, banca centrala a afisat un curs de referinta de 3,0558 lei/dolar, in crestere cu peste un ban (0,38%) fata de nivelul de miercuri.

Pe piata monetara, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,58% pe an, in usoara scadere fata de cel de miercuri, de 6,57%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a coborat la 6,08%, de la nivelul din sedinta precedenta, de 7,07% .

"Desi ratele de dobanda pentru o scadenta similara se tranzactionau la 6,25/6,75% inainte de operatiunea repo a BNR, rezultatele au aratat ca participantii au atras 6,4mld RON la rata de dobanda cheie de 7%. Aceasta poate ridica intrebari privind functionalitatea pietei monetare si credem ca aceste probabile disfunctionalitati sugereaza ca in viitor este probabil ca piata sa fie dominata de exces de lichiditate.

Cu toate acestea, nu ne-am grabi sa anuntam ca este posibil ca pe termen scurt ratele de dobanda vor urma o tendinta descendenta deoarece aceasta perioada este de obicei influentata de platile catre buget. Momentan ratele de dobanda pe termen scurt se situeaza la 6/6,5% in timp ce ratele de dobanda pentru scadentele 1M-3M au coborat usor catre 6 – 6,4%", au mai spus dealerii.