Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Topul marcilor auto - De la cele 101 masini Ferrari, la 1,7 milioane de Dacii

Din cele 4,23 milioane de masini din Romania, circa 40% sunt Dacia si 10% Volkswagen, iar marcile Opel, Daewoo si Renault contribuie fiecare cu peste 200.000 de masini la parcul auto national. Marcile de "lux" au si ele prezente importante daca e sa ne raportam la starea drumurilor: peste 100 de masini Ferrari, peste 50 Rolls Royce si peste 40 Lamborghini, arata datele remise de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Ferrari are 101 masini inscrise in circulatie, Lamborghini - 44, Bugatti - doua. Parcul auto mai cuprinde oficial 51 de masini Rolls-Royce, 190 Bentley, 14 automobile Maybach, 2.001 masini Porsche, sapte masini Lotus, 180 Maserati si aproape 1.200 Jaguar.

Marcile japoneze premium au prezente diverse ca volum: Lexus (1.204), Infiniti (495) si Acura - marca de lux a Honda - 24.

Reducerea comisioanelor la plata anticipata va creste concurenta intre banci

Modificarea legislatiei privind comisioanele de rambursare anticipata a imprumuturilor va conduce la cresterea concurentei intre banci, la reducerea ratelor dobanzilor si repornirea procesului de creditare, declara presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Bancile vor modifica, pana in septembrie, aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari ale Uniunii Europene si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

GM va inchide marca Hummer

General Motors va inchide producatorul de masini off-road Hummer, dupa ce incercarea de a vinde brandul unei companii din China a esuat. Vanzarile Hummer in SUA au fost anul trecut de sase ori mai mici decat in 2007, iar marca are printre cele mai poluante masini de pe piata auto. In ultimii doi ani pe piata romaneasca s-au inmatriculat 77 de masini Hummer.

De cateva luni GM poarta discutii intense cu Tengzhong, o companie chineza care produce masini grele in provinvia Sichuan. Se parea ca discutiile ajunsesera intr-o faza avansata, se vorbea si de suma pentru care marca urma sa fie vanduta, 150 milioane dolari, dar totul a cazut cand autoritatile chineze au respins afacerea.

Inchiderea Hummer va dura cateva luni, e de asteptat ca circa 3.000 de oameni sa ramana fara loc de munca.

Intrarea unui stat membru in faliment poate insemna prabusirea zonei euro

Intrarea in incapacitate de plata a unui stat din zona euro ar putea insemna sfarsitul uniunii monetare, insa aceasta situatie este putin probabila, a declarat, joi, directorul operational al agentiei pentru administrarea datoriei statului din Germania.

Carl Heinz Daube, a afirmat ca problemele care afecteaza Grecia au reprezentat un test dur privind solidaritatea membrilor zonei euro.

Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat ca orice schimbare a ratingului statului elen va depinde de respectarea de catre autoritatile de la Atena a planului de reforme. Grecia s-a angajat fata de Uniunea Europeana sa reduca deficitul bugetar cu patru puncte procentuale in 2010, la 8,7%.