Irlanda a gandit proiectul NAMA (National Asset Management Agency) inca de anul trecut, dupa multe discutii contradictorii politice. Menita a prelua activele si imprumuturile ‘toxice’ ale societatilor bancare din Irlanda, soarta NAMA a fost pecetluita vineri, cand Comisia Europeana a aprobat infiintarea Agentiei. Guvernul Irlandei trimisese forurilor europene de la Bruxelles inca din 28 decembrie anul trecut proiectul NAMA, spre aprobare.

NAMA va cumpara de la bancile si societatile financiare care activeaza in Irlanda imprumuturile si activele neperformante, dar si proprietati ale acestora, in valoare totala de 54 de miliarde de euro, pentru a curata astfel mediul bancar de activitatile care au adancit criza bancara si imobiliara din aceasta tara. Dupa decizia de astazi a Comisiei Europene, este de asteptat ca NAMA sa urgenteze achizitia imprumuturilor bancare neperformante de la bancile aflate in dificultati.

In politica interna irlandeza, proiectul NAMA a fost combatut vehement de catre principalul partid de opozitie, Fine Gael (numarul 1 in sondaje in acest moment), fiindca cele 54 de miliarde de euro provin de la bugetul statului, din banii contribuabililor irlandezi, iar opozitia crede ca activitatea NAMA poate fi riscanta, ducand mai degraba la agravarea problemelor decat la curatarea mediului financiar.

Chiar daca a primit unda verde de la UE pentru infiintarea agentiei, de acum incolo Irlanda va trebui sa trimita spre aprobare orice activitate care se va desfasura sub umbrela NAMA. Speculantii imobiliari au inceput deja in ultima perioada sa umfle preturile proprietatilor care vor fi preluate de catre NAMA.

In paralel, Irlanda desfasoara alte activitati menite a curata sectorul bancar, cum ar fi nationalizarea Anglo Irish Bank, preluarea a 15% din Bank of Ireland, restructurarea Allied Irish Bank, toate aceste actiuni fiind la randul lor monitorizate atent de catre Uniunea Europeana.

Irlanda s-a confruntat in 2008 si 2009 cu una dintre cele mai severe crize finaciare dintre toate tarile Uniunii Europene, sectorul bancar si imobiliar fiind cel mai afectat. Somajul a crescut enorm in ultimele 18 luni, aproape dublandu-se. Insa in ultimele luni vestile pozitive sunt tot mai prezente, increderea consumatorilor (masurata in cheltuielile comerciale) este pe un trend ascendent, iar Irlanda a fost laudata in mai multe randuri de catre UE pentru modul in care a gestionat criza. Cu toate acestea, Irlanda este inca inclusa in cercurile bancare internationale in asa-numitul grup PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania), adica tarile care dau cele mai mari batai de cap economiei din zona euro.

Decizia de astazi este privita la Dublin ca o victorie personala a ministrului de finante Brian Lenihan, initiatorul si sustinatorul NAMA din partea partidului de la putere, Fianna Fail. In decembrie anul trecut, aspru criticat pana atunci, Lenihan a capatat simpatia si incurajarea publicului dupa ce s-a aflat ca sufera de cancer la pancreas. Ministrul de finante irlandez, in varsta de 50 de ani, a inceput tratamentul la jumatatea lunii ianuarie si isi desfasoara aproape normal activitatile in Guvernul Irlandei.