Presedintele ANAF, Sorin Blejnar s-a intors vineri seara din Paris, unde a semnat cu Fiscul francez un acord pentru depistarea posibililor evazionisti fiscali. “Este un document similar cu cel semnat acum 3 saptamani cu Ungaria, axat pe 3 directii: recuperarea banilor pe care contribuabilii din ambele tari le datoreaza, schimbul unor baze de date - firmele franceze care opereaza in Romania si reciproc- dar si posibilitatea unor controale pentru a depista diversi evazionisti", a declarat Blejnar pentru HotNews.ro.

In cazul Romaniei si Frantei, documentul prevede ca organele de control fiscal din cele doua tari „sa efectueze controale simultane, fiecare pe teritoriul sau, privind situatia fiscala a uneia sau mai multor persoane platitoare de impozit care prezinta un interes comun sau complementar”, se mai arata in textul Acordului.

  • Romania poate solicita Frantei informatiile necesare pentru a stabili in mod corect impozitul. Si invers.

Potrivit documentului semnat intre Romania si Franta, autoritatea competenta a uneia dintre parti poate solicita autoritatii competente a celeilalte parti informatiile necesare pentru a stabili in mod corect impozitul. „Controalele simultane se vor realiza in modul obisnuit de catre fiecare parte, in cadrul propriilor activitati de inspectie”, se mai arata in intelegerea romano-franceza.