Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Scutiri de impozite pentru firmele infiintate de tineri

Ministerul economiei a reintrodus in dezbatere publica un proiect de lege privind stimularea infiintarii microintreprinderilor de catre tinerii intreprinzatori, debutanti in afaceri. Proiectul a mai facut obiectul unor discutii, in septembrie 2009, fiind o initiativa a fostului minister al IMM-urilor. Potrivit actului normativ, tinerii cu varsta pana in 35 de ani isi vor putea infiinta asa-numitele firme starter, fiind scutiti de la plata mai multor impozite, timp de trei ani. Pentru ca firmele starter sa se deosebeasca de celelalte societati, dupa denumirea acestora, se va adauga mentiunea scrisa in intregime “societate cu raspundere limitata starter” sau “S.R.L. – S”.Calitatea de firma starter se obtine la data inregistrarii acesteia la oficiul registrului comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul sau social si respectiv, se pierde, prin efectul legii, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii.

Romtelecom le cere companiilor partenere sa angajeze o parte din salariatii ce urmeaza sa fie disponibilizati

Romtelecom a solicitat mai multor companii partenere sa asigure locuri de munca pentru o parte din cei 600 de angajati care vor fi diponibilizati de operatorul telecom pana la 1 mai. Pe langa cei 600 de salariati care vor parasi compania de la inceputul lunii mai, alti circa 400 de angajati au fost deja transferati catre Ericsson Romania, de la 11 ianuarie. La finele anului 2009, operatorul national de telefonie fixa avea putin peste 10.000 de salariati.

Romtelecom precizeaza ca salariatii care vor fi disponibilizati vor primi compensatii in cuantum dublu fata de cel prevazut in contractul colectiv de munca. Acestea pot ajunge pana la suma de 14.000 de euro net, in functie de vechimea in munca.

SUA se indeparteaza incet de scenariul unei recesiuni in forma de "W"

SUA se indeparteaza incet de scenariul unei recesiuni in forma de "W", insa in 2010 cresterea economica va fi lenta, iar statul se va confrunta cu un numar ridicat al somerilor.

Ca semn al temperarilor temerilor legate de economia americana, Rezerva Federala a ridicat usor proiectia de crestere economica pentru 2010, la 2,8-3,5%. Banca a inrautatit, insa, la 9,5-9,7% estimarea referitoare la rata somajului pentru aceeasi perioada.

Mai multi analisti intervievati de Wall Street Journal preconizeaza ca Produsul Intern Brut al SUA va creste cu 3% in 2010, ritm insuficient pentru reducerea ratei somajului sub 9,4% pana la sfarsitul lunii decembrie. Mai mult, in urmatorii cinci ani, rata nu va fi mai mica de 5,8%, nivel considerat foarte ridicat pentru economia americana.

Numarul britanicilor care au cumparat proprietati in strainatate a scazut cu 80% in 2009

Numarul cetatenilor britanici care isi cumpara proprietati in strainatate "scade dramatic" din cauza crizei financiare, indica un studiu comun realizat de doua companii globale din domeniul imobiliar.

In 2009, numarul britanicilor care au cumparat proprietati peste hotare a scazut cu 80%, din cauza crizei economico-financiare. Studiul indica faptul ca britanicii au renuntat sa mai cumpere proprietati in locatii "exotice". Expertii imobiliari sustin ca britanicii vor investi din nou in locuri "traditionale", precum Spania, Portugalia, Italia si Statele Unite.

Potrivit datelor de pana acum, circa 43.000 de proprietati din intreaga lume apartin cetatenilor britanici.