Datoriile istorice ale Rompetrol catre statul roman, preluate de KazMunaiGaz, estimate la 600 de milioane de dolari sunt considerate, prin acordul cu FMI, venituri la bugetul de stat in 2010, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. In campania electorala, liderul PDL, Emil Boc, sugera ca omul de afaceri Dinu Patriciu se implica in jocul electoral pentru ca "sub o guvernare PSD-PNL va fi foarte usor sa obtina o amanare sau o reesalonare a datoriei".

  • Preşedintele Traian Băsescu are programata în 2-3 martie o vizita oficiala în Kazahstan. Potrivit unor surse, sunt prevazute si discutii cu oficiali ai KazMunaiGaz.

Problema datoriei KazMunaiGaz catre statul roman ar fi fost discutata si la ultima intalnire, din luna ianuarie, dintre oficialii FMI si reprezentantii Guvernului. "Datoria este prinsa in acordul cu FMI si este considerata venit la bugetul de stat in 2010", au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Cele 600 de milioane reprezinta datoria istorica ale rafinariei Petromidia.

Dinu Patriciu a vandut in iunie 2009 restul actiunilor pe care le mai detinea la Rompetrol Group catre KazMunaiGaz. In 2007, compania kazaha a achizitionat de la omul de afaceri roman 75% din actiuni pentru 1,6 miliarde de dolari. Nu sunt clare insa conditiile tranzactiei, deoarece detaliile contractului nu au fost facute publice. Astfel, nu este clar in ce conditii a preluat KazMunaiGaz datoriile istorice ale rafinariei Petromidia si daca tranzactia cu omul de afaceri Dinu Patriciu este in vreun fel conditionata de plata datoriei, scadenta in septembrie 2010.

In timpul campaniei electorale, premierul Emil Boc sugera, pe 29 noiembrie 2009, ca Dinu Patriciu s-a implicat in jocul electoral impotriva lui Traian Basescu, prezentand un film in care se vedea cum seful statului ar lovi un copil, fiind interesat de amanarea datoriei. "Petromidia are de platit pana in 30 septembrie 2010 suma de 570 de milioane de euro la stat. Daca nu se platesc, statul roman poate sa redevina majoritar la Petromidia. Sub o guvernare PSD-PNL va fi foarte usor pentru Dinu Patriciu sa obtina o amanare sau o reesalonare. Nu ne miram deloc ca il vedem pe Patriciu venind cu casetute ca sa-si promoveze propriul lui interes", declara in noiembrie 2009 Emil Boc. Ulterior, filmul anuntat de Dinu Patriciu s-a dovedit a fi trucat.

Detalii aici

Oficial, compania kazaha anunta in 2009 ca isi asuma datoriile grupului Rompetrol si cauta finantare pentru a le plati. "Preluam toata povara raspunderii datoriilor existente (...) Va trebui sa platim datoriile si ducem negocieri cu o alianta de banci internationale. KazMunaiGaz are posibilitatea de a plati datoriile", declara presedintele KazMunaiGaz, Kabyldin Kairgeldy, in iulie 2009.

Detalii aici

Preşedintele Traian Băsescu are programata în 2-3 martie o vizita oficiala în Kazahstan. Potrivit unor surse, sunt prevazute discutii cu oficiali ai KazMunaiGaz. Potrivit surselor citate, este posibil sa se discute inclusiv problema actiunii in instantele internationale declansata de Rompetrol, ca si companie straina inregistrata in Olanda, impotriva statului roman. In decembrie 2005, grupul Rompetrol a dat in judecata statul roman la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale si a cerut despagubiri de 100 de milioane de euro invocand "hartuieli judiciare si administrative".

Detalii aici

Potrivit unei ordonante din 2003, statul roman are doua posibilitati: fie sa rascumpere datoria Petromidia convertita in obligatiuni si sa redevina actionar majoritar la Petromidia, fie sa execute datoria la scadenta. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro ca formula de calcul la rascumpararea obligatiunilor ar dezavantaja statul, care prefera in aceste conditii sa incaseze datoria, prinsa, de altfel, ca venit la buget in 2010 prin acordul cu FMI.

Citeste aici un documentar realizat de Ziarul Financiar pe tema datoriilor Petromidiei.