Bulgaria e ingrijorata ca bancile grecesti s-ar putea retrage de pe piata locala din cauza crizei din Grecia, ceea ce ar afecta serios lichiditatea si serviciile tarii, transmite AP. Luni, ministrul de Finante al Bulgariei, Simeon Dyankov, a confirmat ziaristilor ca a cerut asistenta tehnica de la institutiile financiare europene, pentru a studia modalitatile de rezolvare a acestei probleme.

Declaratia a fost facuta la finalul vizitei delegatiei FMI in tara vecina. Dyankov a mai spus ca spera ca in urmatoarele 2-3 saptamani sa primeasca asigurarile cerute, altminteri va fi "si mai ingrijorat".

  • La bulgari, bancile elene controleaza 30% din piata bancara si 20% din volumul creditului

Bancile grecesti controleaza aproximativ 30 la suta pe piata bancara din Bulgaria, 20 la suta din creditele bancare si o treime din toate depozitele. Criza cu care se confrunta Grecia a dus la cresterea costurilor nationale pentru imprumuturi, ceea ce a starnit ingrijorarea pietelor, care se tem ca bancile grecesti s-ar putea retrage de pe pietele financiare mai putin profitabile. Dyankov a mai spus ca Banca Centrala a Bulgariei are anumite strategii pentru a pastra depozitele in Bulgaria, dar nu a dat mai multe amanunte.

  •  Un scenariu bulgar nu se poate aplica in Romania, din doua motive

Scenariul bulgar este greu sa se aplice in Romania, din cauza a doua mari diferente care ne separa de vecinii nostri. Bancile straine din Bugaria nu au semnat un acord cu Guvernul bulgar prin care sa isi mentina expunerea si in plus, regimurile valutare din Romania si Bulgaria sunt net diferite. Daca in Romania, leul se afla in flotare controlata, la bulgari el are o paritate fixa in raport cu euro, stabilita de Consiliul Monetar. Or, tarile in care valutele au curs fix fata de o moneda puternica inregistreaza de obicei o crestere mai rapida in anii de avant economic decit statele cu monede libere, dar in perioade de criza, sufera ajustari mai dure.

  • Consiliul monetar- un hibrid cu avantaje dar mai ales cu dezavantaje

Regimul valutar cunoaste doua forme extreme - curs fix si flotare libera - intre cele doua forme extreme de regimuri valutare gasindu-se asa numitele regimuri valutare hibride: flotarea administrata, banda de variatie cu variantele banda oblica sau banda largita, crawling - peg, rate de schimb mixte, consiliul monetar.

Consiliul Monetar presupune fixarea cursului de schimb la o anumita rata de schimb, modificarea ulterioara a acestuia facandu-se doar in cazul in care ar aparea un excedent de valuta ce nu poate fi acoperit de cantitatea de moneda nationala sau de bunurile produse in interiorul tarii.

  • De ce nu are Romania Consiliu Monetar?

Emisiunea de masa monetara este blocata prin instituirea acestui Consiliu Monetar. Acest regim valutar seamana intru-catva cu regimul valutar bazat pe curs fix, fiind insotit insa de o serie de masuri de disciplina financiar-monetara ce trebuie respectate cu strictete. Politizarea emisiunii monetare, deficitul cvasi-fiscal, lipsa de incredere pe plan intern in propria moneda nationala, inchiderea pietelor externe fata de Romania sunt numai cateva dintre argumente.