In Romania nu pot fi construite autostrazi in conditiile unui deficit semnificativ in bugetul de pensii, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "In momentul de fata, nu ai cum sa construiesti autostrazi cu un deficit in bugetul de pensii care absoarbe toate disponibilitatile din bugetul centralizat", a declarat marti, la Timisoara, guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

In opinia lui Isarescu, in Romania se vorbeste despre pensii "de parca ar exista un fond de pensii functional, dar care in realitate nu exista, ci doar un buget pentru pensii".

Potrivit guvernatorului BNR, pensionarii nu cunosc foarte bine realitatea atunci cand cer pensii mai mari pentru ca si-au platit din salarii contributia sociala.

"Se creeaza confuzii intre notiunea de buget de pensii si cea de fond de pensii. Nu este adevarat ca pensionarul isi ia acum contributia lui de-o viata. Eu platesc acum contributia pentru tatal meu iar pentru mine o va plati fiul meu, din salariul lui. Pensionarii nu sunt platiti dintr-un fond acumulat din ceea ce au platit ei, ci din contributia populatiei active la un moment dat. Banii platiti de actualii pensionari din salariile lor nu s-au acumulat niciunde ca sa se creeze un fond de pensii" - a explicat seful BNR.

Isarescu: A da un credit este o drama, dar a lua este o catastrofa

Conform guvernatorului Bancii Centrale, sustenabilitatea sistemului de pensii depinde de contributii iar acestea, de numarul de contribuabili. Daca nu sunt contribuabili si contributii suficiente, nu ai de unde sa dai bani decat din imprumuturi, a subliniat Isarescu.

"Luand imprumut, creezi o datorie, trebuie sa platesti dobanzi si sa returnezi banii. Toate acestea duc dezbaterea spre partea financiara, si nu spre cea sociala, desi toata lumea discuta despre partea sociala. Partea financiara este catastrofala, pentru ca sistemul nostru de pensii are deja un deficit de vreun miliard si sase sute de milioane de euro. Daca actualul sistem nesustenabil se mentine, poate ajunge (deficitul - n.r.) la sase miliarde de euro, intrucat nu mai ai de unde sa-l alimentezi decat din bugetul central sau din alte impozite" - a sustinut Isarescu.

Guvernatorul BNR a declarat ca situatia economica a Romaniei, dupa ce nu va mai avea de primit transele financiare de la FMI, nu va fi mai grava, ci mai buna.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR este convins ca "a da (un credit - n.r.) este o drama, dar a lua este o catastrofa"'.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, s-a aflat marti la Universitatea de Vest din Timisoara, unde s-a desfasurat programul 'BNR - Zilele portilor deschise pentru studentii economisti', editia 2010.