In momentul in care Statele Unite incearca sa isi revina din cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune, o alta criza - care ar putea fi chiar mai dura decat cea actuala - se contureaza la orizont, avertizeaza un raport realizat de un grup de experti in economie, finante si fosti oficiali ai guvernului din SUA, relateaza ABC News.

Grupul de experti, din care fac parte nume precum Rob Johnson sau Elizabeth Warren, avertizeaza ca masurile de reglementare a pietelor financiare propuse de administratia Obama si Congres trebuie intarite, pentru a impiedica bancile sa se angajeze din nou in investitii cu un grad ridicat de risc, aceleasi care au precipitat prabusirea economiei americane in 2008.

Cercul viciosal bancilor

Raportul afirma ca America a intrat intr-un cerc vicios, in care bancile folosesc banii imprumutati, asumandu-si riscuri foarte mari, in incercarea de a plati dividende mari actionarilor si bonusuri semnificative managementului, iar in momentul in care lucrurile merg prost, sunt salvate din bani publici.

Fara reforme stringente, "o alta criza - o criza mai mare care va slabi atat sectorul financiar cat si economia - este mai mult decat predictibila, este inevitabila", afirma Johnson, in raportul citat, care a fost comandat de Roosevelt Institute.

Economistul sef al institutului, laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz, afirma ca acest raport este un important punct de plecare in dezbaterea reformelor care se impun in domeniul financiar.

'Data viitoare, s-ar putea sa nu mai fim atat de norocosi'

Raportul critica o serie de figuri-cheie in administratia Obama, Johnson afirmand ca "guvernul a dat dovada de o capacitate redusa in repararea problemelor aparute in sistemul nostru de piata". Alti doi economisti de top, Simon Johnson, profesor la MIT, si Peter Boone, de la Centre for Economic Performance, ridica obiectii similare.

Presedintele Ben Bernanke si secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, sunt acuzati ca nu au luat masurile necesare pe masura ce bula financiara se umfla, sustin Johnson si Boone, iar "aceiasi oameni se ocupa acum de proiectarea planului de salvare".

"In 2008-2009, am fost remarcabil de aproape de o alta Mare Depresiune. Data viitoare, s-ar putea sa nu mai fim atat de norocosi. Amenintarea acestui cerc vicios ramane puternica si in crestere", spune raportul citat.

Autorii raportului cer marilor banci sa mentina un capital lichid de minim 15-25% din active.

'Arta de a oferi credite impovarate de termeni ascunsi'

In raport, Elizabeth Warren, care a fost presedintele Congressional Oversight Panel, a reiterat necesitatea crearii unei agentii independente, care sa protejeze consumatorii de practicile abuzive de pe Wall Street.

"In timp ce producatorii au dezvoltat iPod-uri si televizoare cu ecran plat, industria financiara a perfectionat arta de a oferi ipoteci, carduri de credit si descoperiri de cont impovarate de termeni ascunsi, care nu prezinta pretul si riscul", spune Warren. "Produsele bune sunt amestecate cu produse periculoase, iar consumatorii sunt lasati singuri in incercarea de a separa lucrurile bune de cele rele. Consecintele pot fi dezastruoase".

Frank Partnoy, de la University of San Diego, spune ca "bilanturile majoritatii bancilor de pe Wall Street sunt fictiune". Raportul cere sporirea gradului de reglementare pe piata instrumentelor derivate si tranzactionarea CDS-urilor pe pietele reglementate.

Raportul apare cu putin timp inainte de prezentarea propunerilor de reformare a sistemului de reglementare a pietelor financiare, realizat de Comisia pentru banci a Senatului, condusa de Chris Dodd.

"Senatorul Dick Durbin a spus odata ca bancile "detin" Senatul. Urmatoarele cateva saptamani vor arata daca aceasta afirmatie e sau nu adevarata", a precizat Johnson.