Grecia nu exclude un apel la Fondul Monetar International (FMI) pentru a face fata deficitelor sale uriase, in cazul in care Uniunea Europeana nu o va sprijini, transmite AP care citeaza doi oficiali guvernamentali. Acestia au aratat ca premierul George Papandreou nu a exclus aceasta varianta in timpul sedintei de miercuri a Guvernului, in care au fost adoptate si reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro.

Grecia deja primeste consiliere de la FMI, insa oficialii Uniunii Europene se opun unui ajutor din partea institutiei financiare internationale.

Guvernul condus de George Papandreou a aprobat miercuri reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro, pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Aceste masuri vin in contextul in care Grecia se confrunta cu presiuni tot mai puternice din partea Uniunii Europene de a-si reduce deficitul bugetar. De asemenea, acestea vin cu cateva zile inainte de intalnirile premierului grec cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, unde se va discuta despre un eventual ajutor financiar acordat Greciei.

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.