Contribuabilii mici si mijlocii care ar urma sa isi certifice declaratiile de impozit pe profit la un consultant fiscal, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, adica aproximativ 20.000 de companii, "bajbaie intr-o ceata densa": Trebuie sau nu trebuie sa certifice declaratiile pe care se pregatesc sa le depuna? - transmite firma de consultanta Contexpert Consulting, care atrage atentia ca lamuririle trebuie sa vina in timp util, fiindca aceasta certificare presupune o munca laborioasa.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a fost publicat cu o luna in urma de catre Ministerul Finantelor Publice si obliga contribuabilii mijlocii si mari sa-si certifice declaratiile de impozit pe profit cu un consultant fiscal.

  •  "Proiectul are impact asupra intregii economii, din moment ce el se adreseaza tuturor firmelor mijlocii si mari din Romania. Conform unor surse independente, cu putin inaintea anuntarii ei ca proiect, ordonanta fusese deja trimisa catre publicare la Monitorul Oficial, fiind retrasa in ultimul moment", a transmis firma de consultanta Contexpert Consulting.

De atunci, atat companiile carora proiectul de ordonanta li se adreseaza, cat si consultantii fiscali "bajbaie" intr-o ceata densa, spun consultantii citati.

  • <au fost initial refuzati de catre Administratiile fiscale teritoriale, in ciuda numeroaselor comunicate de presa oficiale care precizau ca declaratiile pot fi deocamdata inregistrate si fara certificarea consultantului fiscal. Contribuabilii care au ales sa definitiveze calculul impozitului pe profit pana la 25 aprilie se afla acum in fata unei intrebari: "Ce trebuie sa fac? Sa-mi certific declarațiile sau sa le depun necertificate?">> declara consultantii de la Contexpert.

Potrivit acelorasi informatii, sunt aproximativ 18,500 firme mijlocii si circa 2,000 de firme mari – asadar mai mult de 20,000 de contribuabili - cei mai importanti din economia romaneasca, cu un aport de peste 80% din veniturile bugetului de stat.

  • "In momentul de fata, situatia este neclara", spune Sorin Istrate, Managing Partner al Contexpert Consulting. "Ne-am consultat cu cațiva dintre clienții nostri - companii mari si mijlocii - despre aceasta schimbare si am constatat ca printre ei se gasesc voci care se bucura pentru faptul ca o parte din riscul asumat pana in prezent de compartimentele lor financiare va fi preluat de un consultant fiscal cu experiența.
  • Nu putem decat sa speram ca Ministerul Finanțelor va clarifica aceasta situatie in timp util si nu se va ajunge ca in cazul normelor metodologice ale Codului Fiscal, care au fost publicate pe data de 31 decembrie, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie. Subliniez ca aceasta certificare nu presupune doar aplicarea unei semnaturi si a unei stampile, ci o munca laborioasa ce presupune in principal timp", a mai spus Istrate.

Reprezentantii firmei de consultanta citata mai arata ca:

  •  <
  • Astfel, intre doua companii apreciate ca avand aceeasi situatie fiscala din punct de vedere al riscului, va fi selectata cu siguranta pentru inspectie, in primul rand, cea care nu are certificarea unui consultant fiscal>>.