Produsul Intern Brut a inregistrat in trimestrul al treilea al anului trecut o crestere in termeni reali de 0,1% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor revizuite ale INS, care estimase anterior o scadere de 0,6%, dupa patru trimestre consecutive de contractie economica, anunta Mediafax.

Totodata, institutia a revizuit in scadere si declinul PIB ajustat sezonier inregistrat in trimestrul doi al anului precedent, de la 1,1% la 1,5%.

In primul trimestru al anului precedent, scaderea Produsului Intern Brut a fost de 4,1%, mai mica fata de estimarea initiala, de 4,6%.

Economia Romaniei a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea, dupa revizuirea datelor de catre INS.

INS a anuntat miercuri ca a revizuit in scadere usoara contractia economica a Romaniei de anul trecut, de la 7,2% la 7,1%, dupa ce in ultimul trimestru din 2009 declinul economiei a fost de 6,5% fata aceeasi perioada a anului anterior.

INS anuntase in februarie o scadere a PIB usor mai accentuata in ultimul trimestru fata de perioada corespunzatoare din 2008, de 6,6%.

In termeni ajustati sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, economia s-a contractat in ultimele trei luni din 2009 cu 1,5%.

Pe langa estimarile brute privind PIB trimestrial, incepand cu anul 2009, INS calculeaza si estimari ajustate sezonier prin metoda regresiva, metoda recomandata de regulamentele europene. Ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive.