„Cred ca economia isi revine.Cifrele care urmeaza sa apara vor confirma acest lucru. Inflatia este in scadere, leul este mai stabil, dar nu vreau sa particip la dezbateri de tip "ghiceala" care au ajuns un fel de sport national", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezent joi la un seminar economic. Referindu-se la buget, Guvernatorul a mai spus ca Romania nu poate genera venituri mai mari de 30-31% din PIB. "Un venit bugetar de 35 la suta din PIB, cum s-a vorbit in Romania este o "gogorita". Imi pare rau ca sa spun asta. Veniturile bugetare pot fi de cel mult 30 - 31 la suta din PIB. Este maximum ce se poate obtine", a mai spus Isarescu.

HotNews.ro a transmis LIVE VIDEO seminarul economic. Vezi mai jos principalele momente

  • Nu se pot angaja cheltuieli de 50% din PIB cu un sistem de impozitare stufos si greoi

Potrivit acestuia, din cauza veniturilor bugetare reduse, Romania nu poate angaja cheltuieli de 50% din PIB, mai ales cu un sistem de impozitare "stufos si greoi".

Isarescu a dat ca exemplu anii 2004-2005, cand cheltuielile functionarilor publici se cifrau la 5% din PIB.

  • Revenirea la cheltuieli de 5% din PIB cu salariile functionarilor publici va fi dureroasa

"Economia a functionat bine in 2004-2005, cu cheltuieli de 5% din PIB pentru salariile functionarilor publici. Cand in 2009 a ajuns la 9% din PIB a aparut o problema. E bine ca s-a oprit pentru ca altfel se putea ajunge la 12% din PIB. Revenirea la cheltuieli de 5% din PIB va fi dureroasa", a anticipat guvernatorul BNR.

El a mai precizat ca nu putem iesi din recesiune creand exclusiv venituri pentru plata pensiilor. "Daca valoarea reala a salariului scade, intr-o economie care nu-si revine, bineinteles ca si pensiile vor cobori. Nu vad economia romaneasca iesind din recesiune, creand exclusiv venituri pentru plata pensiilor", a explicat Guvernatorul Isarescu.

  • Economia este 30% psihologie. Reactiile negative influenteaza pietele

Reactiile negative care apar in media in urma dezbaterilor "mai putin serioase" au fost si ele taxate de Guvernator.

"Vrem sa iesim din criza, dar economia are 30-40% psihologie. Ce bancher poate sa se aventureze sa dea credite cand toata atmosfera pe care o simte in jur este neagra si mai este si somajul asta?", a punctat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai abordat "cercul vicios" al pensiilor-infrastructurii si iesirii din criza. .

  • Fara autostrazi e greu de iesit din criza. Fara iesirea din criza, nici pensiile nu isi vor reveni

"Nu vad Romania iesind serios din criza fara autostrazi si fara iesirea din criza, nici pensiile nu isi vor reveni", a afirmat Isarescu, care a subliniat ca Romania nu are un sistem prin care pensionarii sa isi ia pensia din contributiile lor, ci un "sistem de solidaritate", in sensul ca generatia care munceste asigura pensii pentru cei care ies din campul muncii".