Grecia ar trebui sa ia in considerare sa vanda o parte dintre insulele sale, ca o optiune pentru a reduce datoria, declara doi membri ai parlamentului german, citati de Reuters.

Josef Schlarmann, membru al partidului Crestin-Democrt al cancelarului Angela Merkel si Frank Schaeffler, un expert in politica de finantare au declarat, joi, ca insulele de vanzare si alte active ar putea ajuta Grecia sa iasa din criza.

"Cei aflati in insolventa trebuie sa vanda tot ceea ce au ca sa-si plateasca creditorii", a spus Schlarmann pentru ziarul Bild. "Grecia detine cladiri, companii si insule nelocuite, care ar putea fi utilizate pentru plata datoriei."

Grecia a inregistrat in 2009 un deficit bugetar de 12,7% din PIB, cu mult peste pragul minim de 3%, in vreme ce datoriile guvernamentale au depasit 113% din PIB.Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.

Angela Merkel se va intalni, vineri, la Berlin cu premierul grec George Papandreoupe.

"Cancelarul nu poate promite Greciei niciun fel de ajutor", a explicat Schaeffler pentru Bild, care titreaza: "Vindeti-va insulele, greci falimentari! Si vindeti si Acropole!".

Guvernul condus de George Papandreou a aprobat miercuri reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro, pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Aceste masuri vin in contextul in care Grecia se confrunta cu presiuni tot mai puternice din partea Uniunii Europene de a-si reduce deficitul bugetar. De asemenea, acestea vin cu cateva zile inainte de intalnirile premierului grec cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, unde se va discuta despre un eventual ajutor financiar acordat Greciei.