Emisiunea de obligatiuni cu scadenta la zece ani a guvernului grec a fost suprasubscrisa de aproape trei ori, fiind atrase oferte de 14,5 miliarde de euro, a declarat Petros Christodoulou, seful agentiei de gestionare a datoriilor, citat de The Wall Street Journal. Autoritatile de la Atena intentionau sa stranga cinci miliarde de euro din aceasta oferta.

"Suntem foarte multumiti de aceasta emisiune deoarece revenirea pe pietele de capital este intotdeauna plina de provocari", a declarat Petros Christodoulou.

Banii proveniti din aceasta emisiune de obligatiuni vor fi folositi pentru a acoperi necesarul de finantare pe termen scurt al Greciei.

Guvernul condus de George Papandreou a aprobat miercuri reduceri bugetare suplimentare de 4,8 miliarde de euro, pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Totodata, guvernul de la Atena nu exclude un apel la Fondul Monetar International (FMI) pentru a face fata deficitelor sale uriase, in cazul in care Uniunea Europeana nu o va sprijini. Grecia deja primeste consiliere de la FMI, insa oficialii Uniunii Europene se opun unui ajutor din partea institutiei financiare internationale.

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.