Grecii au intins prea mult economia, fata de cat suporta aceasta, crede Guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, pensiile prea mari si structurile bugetare stufoase sunt principala cauza a actualei crize din Grecia. „Vedem nu departe de noi, la cateva sute de kilometri departare, experimente cu deficite bugetare, sisteme super generoase de pensii in raport cu ce poate oferi economia, structuri administrative pe care le numesc mult prea extinse fata de ceea ce poate suporta economia”, a spus Isarescu.

  • "Pledez pentru o abordare prin prisma fundamentelor"

Potrivit guvernatorului, lucrurile au capatat un accent dramatic odata cu derapajele devenite tot mai mari fata de puterea „motorului” economiei. „Dintr-o data, nu mai vorbim

As aminti cateva paradigme care arata cum functioneaza economia. De pilda, paradigma paradei. Daca mai multi oameni asista la o parada, unii se ridica in picioare ca sa vada ei mai bine si in final nimeni nu mai vede nimic. Binele comun dispare

Mugur Isarescu, despre necesitatea de a iesi impreuna din criza

de modificari ale cresterii economice, ca va fi sau nu o crestere economica, ca va fi de sapte si ceva la suta sau de sase si ceva la suta, ci vedem perspectiva unei tari care nu respecta fundamentele, nu respecta regulile de baza cum se schimba dramatic de la o perspectiva favorabila spre una catastrofala. Observam cat de rau se poate inrautati perspectiva unei tari. Personal pledez pentru o abordare a fundamentelor, care dau perspectiva unei tari”, a mai spus Guvernatorul.

  • "Mana invizibila" a lui Adam Smith nu rezolva lacomia

El s-a referit de asemenea la cateva celebre paradigme economice, pentru a sugera ca iesirea din criza trebuie facuta cu calm, pentru ca toate sectoarele economice sa supravietuiasca. „Stim ca gandirea economica moderna a iesit din „Avutia natiunilor” a lui Adam Smith, cel care introduce notiunea de „mana invizibila”. Multi au inteles ca mana aceea invizibila functioneaza indiferent de comportamentul tau, ca poti fi oricat de lacom, ca pana la urma mana invizibila le rezolva pe toate.

Nu e chiar asa. Poate ca ar trebui sa regandim si noi, asa cum face lumea in prezent functionarea automatismelor de piata, desi personal nu pledez pentru suprareglementare. Ar fi o drama asta, de multe ori suprareglementarea ducand la efecte perverse. Fiecare incearca sa iasa din criza asa cum poate. Si bancile, si oamenii, si administratia fiscala. As aminti cateva paradigme care arata cum functioneaza economia. De pilda, paradigma paradei. Daca mai multi oameni asista la o parada, unii se ridica in picioare ca sa vada ei mai bine si in final nimeni nu mai vede nimic. Binele comun dispare”, a conchis Guvernatorul.