Angajatorii au suportat cheltuieli mai mari in trimestrul al IV-lea cu forta de munca salariata, arata un comunicat remis HotNews.ro de catre Institutul National de Statistica (INS). Costul orar cu forta de munca- totalitatea cheltuielilor directe şi indirecte suportate de angajator cu forţa de muncă salariată, minus cheltuielile cu recrutarea si formarea profesională a angajaţilor- a crescut cu 2,06% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, mai spune INS.

  • Cresterile cele mai mari cu salariile au fost in constructii
     
    Cheltuielile directe includ sumele brute platite din fondul de salarii (inclusiv premii), drepturile in natura si stimulentele
     
     
    Institutul National de Statistica

Fata de toamna anului trecut, in ultimele trei luni cresterile cele mai mari ale cheltuielilor cu salariile erau, potrivit INS, cele din constructii (8,85%), activitati stiintifice si tehnice (6,34%) si informatii si comunicatii (6,20%). In schimb, in alte sectoare economice costul salariatilor a inregistrat un recul. Este vorba de invatamant (-12,59%), industria extractiva (-9,89%) si productia de energie electrica (-6,09%).

  • Cheltuielile directe au crescut mai mult decat cele indirecte

Cheltuielile indirecte includ contributiile angajatorului la fondurile de asigurari si protectie sociala, banii platiti salariatilor care parasesc unitatea (pensie, transfer, detasare etc.) si sumele brute platite pentru intreruperi ale lucrului neimputabile salariatilor

Institutul National de Statistica

Dintre cheltuielile salariale, rata de crestere mai mare au avut-o cheltuielile directe (salariale)- 0,98%, in timp ce cheltuielile indirecte (non-salariale) au urcat cu 0,74%.

  • Trimestrul IV 2009 comparativ cu trimestrul IV 2008

Pe principalele activitati economice, cele mai mari rate anuale de crestere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in industria extractiva (15,81%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,82%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (7,85%). Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in administratia publica (-10,02%), sanatate si asistenta sociala (-8,62%) si invatamant (-3,74%).

I