Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan ar putea adopta o moneda unica in viitor, a declarat vineri prim-vicepremierul rus Igor Suvalov, in cadrul unui forum economic al tarilor membre CSI, relateaza RIA Novosti.

Oficialul rus a precizat ca aceasta idee ar putea fi concretizata in cadrul unui Spatiu economic unic care sa reuneasca Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan, din 2012, si a deja existentei, din ianuarie 2010, Uniuni vamale (Rusia, Belarus, Kazahstan).

Prim-vicepremierul rus nu exclude ca frontierele acestei uniuni economice sa se extinda in timp.

In 27 noiembrie 2009, la Minsk, presedintii rus, belarus si kazah au convenit lansarea unei Uniuni vamale, din 2010, prin introducerea unui tarif vamal comun pe teritoriul celor trei tari. Din 1 iulie 2010, cele trei tari vor introduce si un Cod vamal comun.

La aceeasi data, controlul vamal va fi desfiintat la frontiera ruso-belarusa si, un an mai tarziu, la granita ruso-kazaha.

Rusia, Belarus si Kazahstan au impreuna 170 de milioane de locuitori si un produs intern brut de 2.000 miliarde dolari, respectiv 83% din potentialul fostei Uniuni Sovietice, noteaza publicatia rusa.