Parlamentul Greciei a aprobat vineri reducerile bugetare de 4,8 miliarde de euro, adoptate miercuri de guvern pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune, potrivit AFP. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.

Grecii se opun insa masurilor de austeritate suplimentare anuntate de guvernul elen. Potrivit unui sondaj publicat vineri, 76% din angajatii din sectorul privat si 68% din pensionari se opun acestor masuri.

Premierul grec George Papandreou a avertizat marti ca Grecia risca intrarea in faliment daca nu ia masuri radicale suplimentare pentru a pune in ordine finantele statului. Oficialul de la Atena a spus ca tara sa se afla intr-o "situatie de razboi".

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.