Romania este una din tarile cu grad ridicat de risc in ceea ce priveste expunerea fata de Grecia, in conditiile in care aproximativ 12% din sistemul bancar este controlat de bancile grecesti, avertizeaza analistii Fitch Ratings si Capital Economics citati de Bloomberg. Acestia arata ca situatia este mai grava in Bulgaria, unde aproximativ o treime din sistemul bancar este detinut de institutii de credit din Grecia.

"Cel mai probabil canal de contagiune dintre Grecia spre Europa de Sud-est este prin intermediul subsidiarelor bancilor grecesti. Orice presiune asupra lichiditatii parintelui grec ar putea avea impact asupra comportamentului filialelor sale", a declarat Mark Young, analist in cadrul Fitch.

Analistii celor doua institutii mai arata ca costurile de finantare ale bancilor grecesti vor creste, dupa ce ratingul Greciei a fost coborat dupa ce deficitul guvernamental a urcat anul trecut la 12,7%. De asemenea, masurile de austeritate vor eroda profitabilitatea si capitalurile bancilor, provocand instabilitate financiara, care se va raspandi in Balcani.