Grecia nu vrea sa fie ajutata de Statele Unite ale Americii, pentru a trece peste criza financiara in care se afla. Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat dupa o serie de discutii cu premierul grec, George Papandreu, ca Atena nu are in vedere sa solicite un ajutor financiar la Washington, transmite Le Figaro.

"Nici prim-ministrul, nici Grecia nu au cerut nimic Statelor Unite", a declarat Hillary Clinton. In ceea ce-l priveste pe premierul elen, acesta a explicat ca Grecia analizeaza toate solutiile, in sanul Uniunii Europene, pentru a-si ameliora capacitatea de imprumut. Cei doi responsabili au precizat ca au discutat despre necesitatea impunerii de reforme financiare si actiuni impotriva speculatorilor, in cazul economiilor importante.

In urma cu o zi, guvernatorul bancii centrale elene, George Provopoulos, a anuntat ca Grecia nu va cere un ajutor financiar extern pentru a depasi criza in care se afla, adaugand ca Guvernul va lua "masuri curajoase" pentru a face fata situatiei. "Scenariul in care se va cere un ajutor nu va deveni realitate", a spus George Provopoulos.

El a adaugat ca este convins ca autoritatile de la Atena vor reusi sa stranga aproape 20 miliarde de euro pentru refinantarea creantelor care vor ajunge la scadenta in aprilie si mai, acesta fiind un test pentru solvabilitatea tarii.

Deficitul public al Greciei este de patru ori mai mare decat limita maxima permisa de reglementarile Uniunii Europene, iar pentru a rezolva aceasta problema guvernul de la Atena a adoptat o serie de masuri de urgenta, inclusiv cresteri de taxe si reduceri ale veniturilor angajatilor din sectorul public.

Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB. Autoritatile de la Atena s-au angajat ca in acest an sa reduca deficitul cu patru puncte procentuale.