Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana sustine crearea unui fond monetar european. Arabii vor si ei Uniune Monetara

Comisia Europeana sustine ideea infiintarii unui fond monetar european, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, pentru publicatia Financial Times Deutschland. Rehn a precizat ca Franta, Germania si alte tari din Uniunea Europeana colaboreaza cu CE in legatura cu crearea acestei structuri europene de finantare. Statele din zona Golfului pregatesc si ele o Uniune Monetara. Patru state au si semnat la Riad acordul privind infiintarea acestei noi structuri. Este vorba despre Arabia Saudita, Quatar, Kuweit si Bahrein, care au decis sa infiinteze un consiliu monetar - primul pas in vederea constituirii unei banci centrale a Golfului.

In contextul in care dolarul pierde din incredere ca moneda preferata, initiativa arabilor ar putea duce la serioase modificari ale geografiei economice. Totul depinde insa de viteza cu care se desfasoara aceste initiative. Tinta arabilor este ca in 2010-2011 sa aiba moneda proprie.

ANOFM: Rata somajului a urcat la 8,3% in februarie

Rata somajului a urcat in luna februarie la 8,3%, de la 8,1% in prima luna a acestui an, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In perioada similara a anului trecut, rata somajului era de 5,3%.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca era de peste 760.000 de persoane la finele lunii februarie. Din totalul somerilor inregistrati la nivel national, peste 460.000 sunt someri indemnizati iar peste 293.000 neindemnizati. Un numar atat de mare de someri nu a mai fost inregistrat din martie 2003, cand aproape 780.000 de persoane nu aveau un loc de munca.

Cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat in judetele Mehedinti (14,6%), Vaslui (14,2%) si Alba (13%), iar cele mai scazute au fost in Bucuresti (2,4%), Ilfov (2,7%) si Timis (4,6%).

Fitch si Capital Economics: Romania si Bulgaria prezinta un grad ridicat de risc la criza din Grecia

Romania este una din tarile cu grad ridicat de risc in ceea ce priveste expunerea fata de Grecia, in conditiile in care aproximativ 12% din sistemul bancar este controlat de bancile grecesti, avertizeaza analistii Fitch Ratings si Capital Economics. Acestia arata ca situatia este mai grava in Bulgaria, unde aproximativ o treime din sistemul bancar este detinut de institutii de credit din Grecia.

Analistii celor doua institutii mai arata ca si costurile de finantare ale bancilor grecesti vor creste, dupa ce ratingul Greciei a fost coborat, ca urmare a unui deficit guvernamental de 12,7% in 2009. De asemenea, masurile de austeritate vor eroda profitabilitatea si capitalurile bancilor, provocand instabilitate financiara, care se va raspandi in Balcani.

Bechtel disponibilizeaza peste 1.900 de angajati

Firma constructoare a Autostrazii "Transilvania", compania americana Bechtel, va disponibiliza peste 1.900 de angajati de pe santierul Autostrazii Transilvania. Bechtel a trimis deja Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Cluj o notificare in acest sens, iar institutia a avertizat compania ca nu a respectat procedura legala de concediere colectiva.

Compania Bechtel, anunta, la inceputul lunii februarie, ca ar putea face concedieri colective din cauza neonorarii datoriilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, in valoare de 214 milioane de euro. Initial, Bechtel vorbise despre aproximativ 1.500 de disponibilizari.