Noul Fond Monetar al Europei, menit sa devina un stimulent pentru cei care incalca normele financiare ale UE, poate fi creat in iulie. Expertii nu exclud o participare a Rusiei, dar fara posibilitatea de a avea influenta asupra principalelor decizii. O participare mai degraba simbolica si prea putin eficienta, scrie Nezavisimaia gazeta.

„Este, totusi, prematura o dezbatere de amploare pe aceasta tema. In primul rand pentru ca, in momentul de fata, nu exista decat o propunere. Pe de alta parte, ce se va intampla cu FMI dupa aparitia FME? Daca preconizatul fond va fi creat dupa formatul UE, si se pare ca asta se doreste, Rusia nu are ce cauta acolo. Prin urmare, nu este subiect de dezbateri, pentru ca nu se stie cu exactitate ce si cum. Poate este o simpla dorinta si dincolo de vorbe nu se va merge”, a estimat presedintele Fundatiei „Politica”, Viacheslav Nikonov.

In opina directorului Institutului pentru problemele globalizarii, Mihail Deliaghin, este posibilita aparitia unui bloc economic, care sa functioneze in cadrul UE, ca o parghie cu ajutorul careia tarile dezvoltate ale Europei vor putea impune partenerilor mai putin dezvoltati o politica rationala din domeniul financiar. „In momentul de fata, cand la Bruxelles totul se rezolva la nivel politic, orice decizie se adopta cu dificultate. Ca atare, FME va deveni instrument care va modifica substantial infatisarea zonei euro si, de ce nu, a intregii Uniuni Europene”. In opinia analistului rus, tarile puternice pot refuza sa le ajute pe cele slabe, dar nu pot sa le impuna o politica pe care cei tari o considera corecta si salvatoare. „Promovati politica dorita de noi si veti avea si bani – iata care este esenta FME, este convins expertul. Iar daca refuzati, nu vor fi nici bani. FME va permite tarilor dezvoltate sa le sustina pe partenerele lor mai vulnerabile si, in acelasi timp, sa previna orice tantativa a acestora de a angaja o politica irationala cu aluzie la propria suveranitate”.

In ceea ce priveste Rusia, UE va accepta cu drag banii Moscovei, dar fara a-i acorda, in schimb, vreun rol in viitoarea structura. „Ne pot folosi cu mare placere in calitate de donator. Altfel spus, daca ne vor chema, vom intra numai cu portofelul, asa ca nu trebuie sa ne implicam in aceasta treaba”, a concluzionat Deliaghin, citat de publicatia moscovita.