AUDIO Unde s-au dus 11 miliarde de lei din Fondul National de Dezvoltare? Deturnare de fonduri sau inginerie contabila pentru acoperirea deficitului bugetar

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 11 martie 2010, 2:16 Economie | Finanţe & Bănci


Se cauta 11 miliarde de lei
Foto: HotNews.ro
Premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul vrea un fond national de investitii care sa poata pune la dispozitie resurse financiare pentru proiecte majore. Problema e ca, in acest moment, Romania mai are un instrument similar: Fondul National de Dezvoltare (FND), creat in 2006. Un fond alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR si alte privatizari. Destinatia reala celor 11 miliarde de lei este insa un mister. Declaratiile oficialilor sugereaza ca banii, destinati exclusiv investitiilor - potrivit legii, ar fi acoperit deficitul bugetar in ultimii trei ani. Ramine ca autoritatile in drept sa stabileasca daca este vorba de o uriasa deturnare de fonduri sau daca banii au fost mutati de la investitii catre plata salariilor si pensiilor printr-o inginerie contabila legala.

Informatia pe scurt:

 1. FND a fost constituit in 2006, de Guvernul Tariceanu, pentru a directiona catre investitii banii rezultati din privatizari
 2. Suma prevazuta pentru alimentarea FND se ridica la cel putin 11 miliarde lei
 3. Legea de functionare a FND prevede ca banii pot fi trasi doar pentru lucrari de investitii
 4. Un calcul simplu, realizat pe baza tuturor HG-urilor prin care s-au tras bani din Fond, arata ca doar circa 700 de milioane de lei au fost alocati pentru investitii. In 2009, ordonatorii principali de credite nu au solicitat sume din acest Fond
 5. Diferenta de peste zece miliarde de lei nu este asumata de nici un reprezentant al ultimelor 3 guverne
 6. Ministerul Finantelor sustine ca banii din Fond au fost folositi pentru acoperirea deficitului bugetar
 7. Fondul National de Dezvoltare trebuie reintregit, banii trebuie pusi la loc

Prima intrebare publica legata de sumele din FND a fost pusa de Traian Basescu la inceputul anului 2009, cu referire directa la Guvernul Tariceanu. Tot la inceputul lui 2009, si premirul Emil Boc cerea public fostului premier Tariceanu sa explice ce s-a intimplat cu banii. In vara lui 2009 s-a vorbit chiar de formarea unei comisii de ancheta la nivelul Parlamentului. Comisia nu a mai fost infiintata si nimeni nu a mai scos un cuvant despre bani. Hotnews.ro a incercat sa gaseasca urma banilor. Singurul indiciu gasit se refera la folosirea banilor pentru acoperirea deficitului bugetar.


Timp de citeva saptamini, reporterii HotNews.ro au incercat sa afle destinatia reala a banilor din Fondul National de Dezvoltare. Toate interpelarile adresate actualilor sau fostilor oficiali guvernamentali au primit raspunsuri ambigue. Ministerul Finantelor, de pilda, a spus sec: Banii au fost utilizati pentru finantarea deficitului bugetar. Problema e ca legea  care prevede infiintarea Fondului spune ca banii trebuiau folositi pentru investitii.

Vosganian: Sa ma lase Basescu o luna la Ministerul Finantelor si o sa arat cum poate fi reintregit fondul

Oameni apropiati Finantelor au declarat pentru HotNews.ro, sub acoperirea anonimatului: "banii au fost folositi, nu cheltuiti. Discutam aici despre 11 miliarde de lei care se pare ca au fost "folositi" pentru finantarea deficitului bugetar".

 • Suma reprezinta 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB)

Fostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca sumele au fost utilizate temporar pentru operatiuni de trezorerie, iar fondul poate fi reintregit prin emiterea unor titluri de stat. "Sa ma lase Basescu o luna la Ministerul Finantelor si o sa reintregesc fondul", este raspunsul lui Vosganian la o intrebare adresata de HotNews.ro.Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii '90, considera ca daca nu ar fi folosit banii din Fondul National de Dezvoltare, statul ar fi putut sa gaseasca alte solutii pentru reducerea deficitului bugetar. "La vremea respectiva, daca nu s-ar fi folosit banii din FND, statul ar fi avut doua cai: ori sa renunte la finantarea unor lucrari, adica sa reduca deficitul bugetar, fie sa emita obligatiuni pe piata si sa ridice bani de pe piata interna sau de pe piata externa. In loc sa emita obligatiuni, a utilizat bani din FND. Eu nu discut utilizarea banilor, eu discut aspecte de tehnica finantarii si de optiuni in executia bugetara", a declarat pentru HotNews.ro, Daniel Daianu.
Cum explica surse din Ministerul Finantelor utilizarea banilor:

        * "Ei sunt in contabilitate, dar nu mai existau ca si sold nefolosit in cont. Se puteau folosi pentru investitii, dar atata timp cat nu au fost folositi, atat timp cat erau in contabilitate, erau in cont la banca, era in regula si puteai sa-i folosesti altadata. Dar problema ridicata si de premier si de presedinte e ca nu erau intr-un sold disponibil in contul din banca, ci erau folositi pentru finantarea deficitului. Pe parcurs s-a facut finantarea deficitului prin alte imprumuturi, de la FMI, de la Comisie, si banii au revenit. Erau in jur de 11 miliarde lei. Erau in trezorerie si au fost folositi. In contabilitatea sunt, dar fizic nu mai erau ca sold disponibil pentru ca erau folositi pentru finantarea deficitului. Pot sa ramana in trezorerie sa finanteze deficitul la o adica, daca ai probleme.

        * Potrivit acestora, principala destinatie a veniturilor din privatizare este finantarea deficitului. "Dar in acelasi timp poti si sa iei din ei si sa dai la investitii", au precizat sursele mentionate. Acest lucru pare surprinzator in conditiile in care actul normativ privind infiintarea FND precizeaza ca banii din privatizare sunt folositi pentru investitii. Reprezentantii ministerului spun altceva: Principalul scop scris in lege este de finantare a deficitului. Sa ai bani tot timpul pentru finantarea deficitului. Si acum poti sa folosesti si pentru dezvoltare cat iti permite spatiul fiscal si deficitul, dar destinatia acestor venituri din privatizare pentru asta sunt- finantarea deficitului.

        * Reprezentantii de la Finante mai spun ca banii folositi pentru finantarea deficitului bugetar inainte de 2009 au fost "pusi la loc". "Noi asta am facut. Noi ne-am imprumutat mai mult ca sa-i avem pusi la loc, dar problema esta ca nici nu poti sa te apuci sa-i cheltui acum pentru ca asta ar insemna cresterea deficitului, pentru ca veniturile bugetare nu sunt considerate venituri bugetare anuale, iar cheltuiala e cheltuiala".

        * Reprezentantii Ministerului Finantelor invoca OUG 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului ca justificare in ceea ce priveste utilizarea banilor din FND pentru finantarea deficitului bugetar.
 
Vladescu: Cheltuirea acelor bani fara punerea lor la loc a fost o eroare de decizie

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in februarie 2010, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca banii au fost cheltuiti legal, insa "problema este ca exista in stoc o lichiditate, in trezorerie, care a fost cheltuita si nu a mai fost refacuta". "Problema a fost de oportunitate. A fost bine ca Romania a ramas fara nici o rezerva in trezoreria ministerului de finante? Opinia mea e ca a fost o greseala si trebuia finantat acel deficit (...) Cheltuirea acelor bani fara punerea lor la loc a fost o eroare de decizie", a precizat ministrul.Daca pana acum ati inteles cat de cat, iata ce spune legea:

Guvernul Tariceanu a emis in octombrie 2006 Ordonanta de Urgenta 113 privind infiintarea Fondului National de dezvoltare (FND). Potrivit actului normativ, banii proveniti din privatizari urmau sa fie folositi pentru investitii. Seful Executivului de atunci, Calin Popescu Tariceanu, a dat asigurari ca banii obtinuti din privatizare vor fi cheltuiti in mod transparent de data aceasta, nu asa cum se proceda in trecut (exemple negative fiind privatizari precum Petrom sau Romtelecom).

Ex-premierul a precizat la vremea aceea ca sumele obtinute din privatizarea BCR nu vor merge in consum, ca in trecut, ci catre "ameliorarea starii infrastructurii". Tariceanu a spus in mai multe ocazii ca cele 2,25 miliarde de euro intrate in contul statului din privatizarea BCR vor fi utilizate pentru proiecte de infrastructura. "Vrem ca acesti bani sa mearga spre proiecte concrete de infrastructura. Ma refer aici nu numai la infrastructura rutiera, ci si la infrastructura din educatie si cea a sistemului sanitar", a afirmat fostul premier.

In perioada in care a fost infiintat Fondul National de Dezvoltare, ministru al Finantelor era Sebastian Vladescu. "Fondul National de Dezvoltare va cuprinde toate veniturile din privatizare, iar directionarea sumelor catre diferite domenii se va face prin hotarari ale Guvernului", a explicat atunci Vladescu.

Potrivit acestuia, in afara de banii obtinuti din BCR mai existau sume care totalizau circa un miliard de euro. Vladescu a mai afirmat, in acea perioada, ca banii vor fi investiti, in mare parte, in infrastructura rutiera.

Motivele infiintarii FND sunt expuse chiar in actul normativ de infiintare:

 •        necesitatea asigurarii prompte si transparente, incepand cu anul 2007, a finantarii proiectelor de investitii in infrastructura, a necesitatilor provocate de retrocedarea/restituirea activelor imobiliare, precum si suplimentarii fondurilor necesare derularii unor programe/proiecte care beneficiaza de
 • finantare din fonduri europene,
 •        asigurarea unui mecanism de utilizare a veniturilor existente si viitoare incasate din procesul de privatizare,
 •        faptul ca destinatiile prevazute a fi finantate nu beneficiaza de resurse bugetare suficiente, fiind necesara asigurarea surselor de finantare corespunzatoare incepand cu exercitiul bugetar aferent anului 2007,
 •        precum si faptul ca veniturile din privatizare existente in contul curent al Trezoreriei Statului sau in contul in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei constituie surse de finantare lichide si utilizabile imediat, care nu au asociate alte costuri, fiind practic cele mai ieftine surse de finantare avute la dispozitie,in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata.

    Potrivit OUG 113/2006, FND se aproba anual, prin legea bugetului de stat si are trei subdiviziuni:

 •          fondul destinat finantarii proiectelor de investitii in infrastructura si a altor proiecte prioritare;
 •          finantarea cheltuielilor generate de constructia de obiective in cazul in care s-au efectuat retrocedari;
 •          fondul destinat suplimentarii fondurilor necesare derularii unor programe sau proiecte care beneficiaza de finantare din fonduri europene.

Doar 700 milioane de lei au fost alocati prin HG pentru investitii. Anul trecut nu a fost solicitata nici o suma

Potrivit legislatiei, fondul se repartizeaza, la propunerea unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de Hotarari ale Guvernului. Cu sumele alocate din Fond se suplimenteaza bugetele ordonatorilor principali de credite, care vor fi evidentiate distinct si nu vor putea fi utilizate decat pentru destinatiile pentru care au fost aprobate.

Ordonatorii principali de credite raporteaza lunar Ministerului Finantelor Publice modul de utilizare a sumelor alocate. „Vor fi realizate analize lunare ale contului si Ministerul Finantelor Publice va comunica in fiecare luna, public, situatia contului, proiectele pentru care s-au utilizat sumele de bani", declara in 2006 ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

HotNews.ro a facut un calcul aproximativ al sumelor alocate (nu si utilizate efectiv) prin hotarari de Guvern din FND pentru investitii. In anii 2007-2008, au fost alocate circa 700 de milioane de lei pentru diverse lucrari. Exemple: finantarea proiectelor de investitii in infrastructura de transport, infrastructurii de mediu si gospodarire a apelor, reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, constructii de locuinte sociale, lucrari de constructie a asezamintelor culturale. Au mai fost alocate sume pentru proiecte precum reabilitarea stadionului national Lia Manoliu si modernizarea Aeroportului International Iasi.

In 2009, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale nu au solicitat sume din acest Fond, sustine Ministerul Finantelor:
 • "In anul 2009 prin Legea nr.18/2009 privind Legea bugetului de stat pe anul 2009 la titlul 75 „Fondul National de Dezvoltare" a fost prevazuta suma de 198.648 mii lei, iar in baza Ordonantei de Guvern nr.19/2009 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2009, suma initiala a fost diminuata cu 176.300 mii lei rezultand dupa rectificare suma de 22.348 mii lei. Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale nu au solicitat sume, in anul 2009, din acest Fond, iar suma ramasa neutilizata  de 22.348 mii lei a fost anulata de drept la finele anului conform prevederilor art.61 alin.3 din Legea nr.500/2002 privind finantele publice. Pentru anul 2010 prin Legea nr.11/2010 privind Legea bugetului de stat pe anul 2010 la titlul 75 „Fondul National de Dezvoltare" a fost prevazuta suma de 4.950 mii lei", precizeaza Ministerul Finantelor.

Traian Basescu: "Erau 3,2 miliarde de euro, s-au risipit". Emil Boc: "Au fost facuti praf. S-au cheltuit la cazinoul politic"

In 2009, Emil Boc si Traian Basescu au acuzat guvernarea liberala ca a risipit "trei miliarde de euro". Mai precis, era vorba de 11 miliarde de lei care trebuiau sa existe in Fondul National de Dezvoltare. La inceputul anului 2009, premierul Boc declara: "Fondul National de Dezvoltare este practic, in acest moment, golit din punct de vedere financiar. Nu exista bani reali. Exista numai bani fictivi. Banii din vanzarea BCR si din alte privatizari au fost cheltuiti. Pe ce, numai el (fostul premier Tariceanu - n.red.) poate sa spuna. Nu exista banii acestia, este o gogoasa, o minciuna!"

In schimb, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a spus ca banii exista, insa nu stie Guvernul sa caute. In FND s-au acumulat 11 miliarde de lei din privatizari si acesti bani pot fi utilizati pentru investitii, a precizat atunci Tariceanu. Cateva luni mai tarziu, Boc a revenit cu acuzatiile, spunand ca "Liberalii au cheltuit 3 miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare, ducand deficitul bugetar la 5,4%". In iulie, Emil Boc a declarat ca va propune in sedinta coalitiei PDL-PSD, formarea unei comisii de ancheta la nivelul Parlamentului, pentru a se stabili cum s-au cheltuit trei miliarde de euro.

In acelasi timp, si presedintele Traian Basescu a afirmat ca este necesara formarea acestei comisii. "Oare de ce nu se ancheteaza cum s-au risipit in ultimele trei luni din fosta guvernare 3,2 miliarde de euro? Cred ca si acest lucru ar trebui anchetat. Fondul de Dezvoltare, rezultat din vanzarea BCR si al unei distributii de electricitate. Erau 3,2 miliarde de euro, s-au risipit. Nu mai stie nimeni. Probabil nu ne intereseaza cifrele mari (...) si aceste lucruri ar putea face obiectul unor anchete parlamentare, pentru ca sunt sume uriase in joc", a declarat seful statului in luna iulie 2009.

"Nu stiu daca va dati seama cum ar fi stat bugetul si deficitul bugetar, daca acei bani nu erau aruncati, cel putin in prima faza, fara forme legale, fara sa fi trecut printr-o lege. Deci, sunt lucruri care trebuie toate anchetate: de la suma foarte mica, pana la cele mai mari. Se pare ca ne-am obisnuit ca sumele mari sa nu ne mai intereseze. Eu cred ca toate trebuie anchetate. Si suspiciunile care exista acum si cele peste care s-a trecut cu multa bunavointa cu vederea, desi va pot spune ca la formarea aliantei era o mare discutie, PSD-PDL, ce s-a facut cu cele 3,2 miliarde de euro, Fondul National de Dezvoltare, bani rezultati din vanzarea BCR si a distributiei Banat, mi se pare, distributiei de electricitate", a mai spus Basescu.

In ianuarie 2010, in timpul unui discurs tinut la finalul dezbaterilor generale referitoare la proiectul Legii bugetului de stat, Emil Boc a ridicat din nou problema banilor din Fondul National de Dezvoltare, aducand acuzatii dure la adresa fostului ministru al finantelor. "Pentru ca ,in loc sa avem in 2009 bani pusi deoparte, am avut datorii puse deoparte de catre domnul Vosganian. Domnul Vosganian a fost acela care a facut praf banii din Fondul de Dezvoltare, bani care trebuiau sa mearga in infrastructura tarii, in autostrazi, in drumuri, in spitale, in scoli, si care sa se intoarca cu efecte benefice in economie. Au fost facuti praf. S-au cheltuit la cazinoul politic".

N. Red.: Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Pogea, fostul premier Calin Popescu Tariceanu si actuala sefa a Trezoreriei nu au vrut sa dea detalii despre acest subiect.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9065 vizualizari

 • +4 (20 voturi)    
  tariceanu (Joi, 11 martie 2010, 3:40)

  gigi [anonim]

  evident ca tariceanu i-a furat
  toti penalistii vor ajunge acolo unde le este locul = la puscarie
  • +1 (27 voturi)    
   Da! (Joi, 11 martie 2010, 6:38)

   Rhadoo [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   De acord cu tine! Si impreuna cu ei sa intre si aia de au furat flota.
   Ma intreb eu, e vreun "mare" om politic in tara asta care sa nu merite macar un an, doi de puscarie?
  • +7 (13 voturi)    
   haha (Joi, 11 martie 2010, 7:45)

   ela [anonim] i-a raspuns lui gigi

   cand striga tariceanu ca sunt bani destui pentru pensii - la asta se referea?!
  • -2 (18 voturi)    
   raspuns (Joi, 11 martie 2010, 8:17)

   lucianluncasu [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   Repede dai vina pe Tariceanu ,care a facut sa mearga ceva in tara asta. Dece acum Boc-ul tau nu vorbeste nimic de acesti bani? Actualul guvern a stiut doar sa indatoreze tara cu o datorie uriasa ,care nici nepotii tai nu o vor putea platii.
   • +8 (18 voturi)    
    mai bine pui mana pe o carte (Joi, 11 martie 2010, 9:29)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui lucianluncasu

    si inveti o boaba de economie.. poate chiar si un pic despre politica.
    Tariceanu a reusit intr-adevar o performanta incredibila pentru un guvern liberal.. cel mai mare deficit bugetar in anul cu cea mai mare crestere economica..
    Problema noastra este ca acea crestere economica se datora unor factori externi.. nu politicilor liberale. Cand n-au mai venit banii din afara... noi am ramas doar cu cheltuielile uriase ale guvernului Tariceanu.
   • +5 (13 voturi)    
    Simplu (Joi, 11 martie 2010, 9:40)

    Danny_craiova [utilizator] i-a raspuns lui lucianluncasu

    Te citez :"Dece acum Boc-ul tau nu vorbeste nimic de acesti bani?" Despre care bani sa vorbeasca Boc???EI NU EXISTA!!
    Si apropo de faptul ca au indatorat tara nu crezi ca daca PNL era mai responsabil cu 'cheltuirea' banilor nu mai era nevoie de imprumut?Dar cum crezi ca mai intrau ei in parlament daca nu aruncau in stanga si-n dreapta cu bani....si pentru ei si pentru Psd???(doar asa au rezistat la guvernare fiind minoritari)Ce a facut Tariceanu bun in tara asta paleste in fata tunurilor pe care le-a dat...ex:STERLING........
   • +8 (14 voturi)    
    Nu ai dreptate (Joi, 11 martie 2010, 9:41)

    AndreiSe [anonim] i-a raspuns lui lucianluncasu

    Crede-ma ca e foarte usor sa faci ceva intr-o afacere care iti creste cu 7-8% pe an si este foarte greu sa faci ceva cand aceiasi afacere iti scade cu 7-8% intr-un an, in conditiile in care tu ai angajate ferm niste cheltuieli salariale si pensii, contracte paguboase, etc. angajate practic de catre fosta conducere, dar care tu trebuie sa le acoperi astazi, in paralel fiind si criticat de catre fosta conducere. Este ceea ce se intampla astazi in Romania, lucruri pe care insa ne facem ca nu le intelegem si continuam sa lovim in conducerea actuala cot la cot cu baietii destepti care au condus-o pana acum. Nu spun ca PDL e nemaipomenit, face destule greseli, dar macar observ ca se incearca reducerea unor cheltuieli pe care nu ni le putem permite, are o atitudine ceva mai transparenta, nu se implica in actul de justitie [cazuri cu primari PDL ajunsi in inchisoare sunt destule, nu imi amintesc cazuri similare in perioada guvernarii Nastase si Tariceanu] etc.
    Asadar te rog stai si analizeaza putin mai in amanunt ce se intampla in Romania si dupa aia da vina pe unul sau pe altul.
    • +1 (3 voturi)    
     excelent (Joi, 11 martie 2010, 21:38)

     emin [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

     excelent comentariu :)
   • 0 (2 voturi)    
    iar ai citit pe dos (Vineri, 12 martie 2010, 8:46)

    curios [anonim] i-a raspuns lui lucianluncasu

    instructiunile de la partid? Banii pentru guvern vin numai de la CE (si o particica din ce a acceptat FMI). Restul (deocamdata 10 mld USD) au intrat in BNR. BNR restituie acesti bani din operatiunile proprii (declaratie Isarescu), nu bugetul de stat. Deci unde e datoria nepotilor tai? Mai intreaba pe la partid! Iar daca intrebi bine afli si de ce a ascuns Ageamian paguba de la FND!
 • +6 (12 voturi)    
  ... (Joi, 11 martie 2010, 6:43)

  pamfletaru [utilizator]

  La ce tunuri se dau in tara asta nu ma mai mira nimic... Unul zice "pnl e de vina", altul "psd-ul bata-l vina", altul "pdl hotii naibii"... Nu va agitati... toti au un singur scop... sa-si umple buzunarele... restul nu mai conteaza...
  • 0 (2 voturi)    
   afirmativ (Joi, 11 martie 2010, 15:05)

   AntonH [utilizator] i-a raspuns lui pamfletaru

   DA!
  • 0 (2 voturi)    
   hai ca te-ai facut de un NOBEL (Vineri, 12 martie 2010, 8:51)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui pamfletaru

   in economie! Ia explica-mi cum iti umpli TU buzunarele cand ai o datorie de 5 mld E la 01.01.2008???? Si mai ales cand castigi 3 lei pe zi si trebuie sa platesti 4! Iei premiu in economie impreuna cu seful tau de partid! Citeste si pe blogul lui Orgonas cum platim pentru cheltuieli sociale 70% din buget. Cu restul faci investitii tu si cu seful tau de partid.
 • +6 (10 voturi)    
  "liberalii" (Joi, 11 martie 2010, 7:28)

  morometele [anonim]

  in ani cu crestere economica, liberalii au tocat si banii din privatizari.
  ar fi trebuit ca banii din privatizari sa nu fie venit la bugetul de stat, sa mearga la banca nationala sau oricum intr-un cont separat de buget. atunci deficitul bugetar ar fi fost cel rezultat din operatiunile anuale. deci vosganian a beneficiat de niste venituri exceptionale si le-a topit.
  adica, a vandut televizorul din casa si ne-a scos (pe bugetari mai ales) la restaurant.
  normal ca guvernul de acum nu ne poate scoate la restaurant ca nu mai avem alt televizor.
  sau vosganian putea macar sa-si finanteze deficitul fara sa toace acei bani din FND. macar atat. el a lasat deficit bugetar partial nefinantat si daca mai pui ca a imprumutat si banii de la FND atunci ne dam seama ce irsponsabil a fost.
  • 0 (2 voturi)    
   acum intelegem (Vineri, 12 martie 2010, 8:52)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui morometele

   cum au ajuns liberalii la 18% in parlament in 2008.
 • -3 (13 voturi)    
  DIASPORA ROMANA DIN ITALIA (Joi, 11 martie 2010, 8:09)

  ing. Die Nicolae Alexandru [anonim]

  ASOCIATIA "ROMENI DI PADOVA"
  Asa cum au "disparut" doua milioane € aprobate de Parlament pentru proiecte destinate diasporei .
  Se presupune ca au finantat ocult filialele PDL (ilegle) din Italia .
  Solicitam si pe aceasta cale , parlamentarilor ce au fost alesi cu voturile noastre ( deputatul William Branza si senatorul Viorel Badea ) sa dea publicitatii destinatia reala a acestor fonduri .Bani proveniti din truda si sudoarea noastra a "sclavilor moderni".
  SUNTEM INDREPTATITI SA STIM CUM SE CHELTUIESC BANII NOSTRII !
  Poate auzim cand-va si de bine !
  De la Padova
  ing. Die Nicolae Alexandru-Presedintele Asociatiei"Romeni di Padova"
  • +4 (10 voturi)    
   filiale pdl ilegale? (Joi, 11 martie 2010, 10:07)

   smbd [anonim] i-a raspuns lui ing. Die Nicolae Alexandru

   Din cate stiu, datorita diasporei a castigat Traian Basescu alegerile!!!
  • 0 (4 voturi)    
   3,2 miliarde de euro pentru filialele PD-L? (Joi, 11 martie 2010, 15:25)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui ing. Die Nicolae Alexandru

   Ma lasi?
   Dumneata n-ai nici o idee despre valoarea adevarata a banilor...
   Cu 3 miliarde de euro cumparau toti senatorii, deputatii, plus 4-5 milioane de voturi, ok?

   Cred ca iesea Basescu cu 98% daca puteau cheltui atatia bani in campanie :)

   Mai gandeste-te!
 • +9 (13 voturi)    
  3.2 miliarde (Joi, 11 martie 2010, 8:24)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  Înţeleg că 3,2 miliarde euro au dispărut în guvernarea Tăriceanu. ŞI mai are tupeul dl. Vosganian să apară în media şi să dea lecţii şi să critice! De fapt, pe mine ca votant nu mă interesează care guvernare a risipit banii ci ca vinovaţii să plătească. Şi dacă guvernul Boc nu dă de urma banilor, să ni se explice şi nouă cum s-au risipit, atunci are şi guvernul Boc o vină. Sunt arestaţi primari pentru luare de mită, foarte bine, dar aceşti risipitori de ce nu sunt în justiţie? Cum a putut fi trimisă în judecată Ridzi să se procedeze şi cu ceilalţi cheltuitori şi risipitori. Mai putem avea parte de surprize de la catastrofala guvernare Tăriceanu?!
 • +9 (9 voturi)    
  Solicitati transparenta ! (Joi, 11 martie 2010, 8:38)

  Magdalena Daniela Bolocan [anonim]

  Toata presa ar trebui sa se uneasca pentru a obtine transparenta unor astfel de diluari de fonduri.

  Tonul ironic, amuzat, ingaduitor al articolului trebuie sa se transforme in ton ferm, grav, rasunator si cu ample ecouri in toata presa pentru a obliga guvernarea sa arate romanilor ce se intampla cu banii din privatizari.

  Dovezile sunt importante.
  Daca sunt deturnari de fonduri facute ilegal sau prin "inginerii financiare" ce creaza suspiciuni, atunci o politie financiara sa ancheteze. Dur.
 • +3 (5 voturi)    
  Fondul Propietatea (Joi, 11 martie 2010, 8:42)

  PARSOR [anonim]

  Unde s-au dus banii de la Fondul Propietatea?
  Unde sa se duca Pensionarii, fosti DEPORTATI , dupa ce sunt EVACUATI din casele pe care culmea le-au achitat Statului Roman.
  Banii incasati de catre stat de la acesti amarati, la vanzarea caselor, unde s-au dus ?; de ce nici macar inapoi nu le sunt dati banii ?
  UN STAT HOT !
 • +7 (9 voturi)    
  FND a desdaunat FNI si alte hotii (Joi, 11 martie 2010, 8:50)

  Ioana Maria Vlas [anonim]

  Pai cu banii din privatizari, AVAS a avut de platit prejudicii FNI si inca n-a terminat: http://www.avas.ro/index.php?lang=ro&id=4767 . Banii obtinuti de AVAS sunt popriti legal de executorii judecatoresti. O parte s-au impartit intre smekeri sub forma de salarii si pensii de lux iar ce-a mai ramas s-au bagat la sporuti neuropsihice acordate magistratilor de catre instantele de judecata
 • +9 (15 voturi)    
  Cum credeti ca a luat PNL 18% la parlamentare? (Joi, 11 martie 2010, 9:00)

  Marian [anonim]

  Pur si simplu a dat spaga, a mituit poporul cu cele 3,5 miliarde din Fondul de dezvoltare. Au lasat visteria goala si acum tipa ca niste javre ca nu sunt bani.
  PNL si PSD ar trebui sa raspunda pentru cele 3,5 miliarde de euro furate de la romani. Nu am fi fost in situatia de azi daca aveam acesti bani acum.
  Mi-e sila...
 • -1 (7 voturi)    
  Vai de capul nostru cum am ajuns... (Joi, 11 martie 2010, 9:06)

  anm [anonim]

  Tara arde si baba se piaptana!
  Astia fura indiferent de culoare politica si voi va sfasiati pe la portile lor care partid a furat (PDL, PNL, PSD)...
  Vrem liste nominale cu cei care fura/au furat, nu partide.
  Va las sa dezbateti care partid fura mai mult.
 • 0 (8 voturi)    
  Poate este timpul (Joi, 11 martie 2010, 9:12)

  sabertooth [utilizator]

  Sa renuntam la clasa asta politica corupta pana-n maduva oaselor si sa ANGAJAM guvernanti pe baza de contract, pe principii corporatiste: target-uri, deadline-uri.

  Cei de acum au numai drepturi, insa n-au nici o obligatie fata de nimeni.

  Cum se poate prelua o guvernare fara sa fie realizat un "proces verbal de predare - primire"?

  Idiotii dupa cateva luni descopera gauri. Surpriza, acele gauri sunt acum ale lor.
  • +4 (4 voturi)    
   e o idee buna (Joi, 11 martie 2010, 17:54)

   luke [anonim] i-a raspuns lui sabertooth

   De ce votati cu "-"?! Incercati sa intelegeti ce zice omul inainte sa-l penalizati.

   Doar nu credeti ca e vreun politician roman care sa nu fie patat cat de cat, care sa nu incerce sa bage mana acolo unde sunt galbenii?

   Doar nu credeti ca oamenii pe care-i vedem la tv nu sunt fosti baieti destepti de pe vremea lui ceasca, multi dintre ei cu grade ascunse in dosare disparute?

   Doar nu credeti ca ideologiile de partid chiar au legatura cu viata si dorintele noastre? Oamenii astia n-au mama si n-au tata, iar daca vreodata vor face ceva pentru natiune va fi doar cand vor simti frica unei revolte serioase, ca de alegeri nu le este frica in niciun fel.
 • -2 (12 voturi)    
  intrebare pentru prosti (Joi, 11 martie 2010, 9:19)

  gimini [utilizator]

  V-ati gandit ca Baseboc au deschis vorba la inceputul lui 2009 despre fondul asta ca sa-i poata deturna linistiti dupa aceea si sa poata spune "uite, vistieria era goala" ?
  • +2 (2 voturi)    
   chiar nu citesti? (Vineri, 12 martie 2010, 8:59)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui gimini

   declaratia lui Ageamian in care recunoaste ca s-au dus si ca poate el sa arate cum se pun la loc? Citeste baiatu'si altceva decat instructiunile de la partid, ca te faci de ras!
 • +2 (6 voturi)    
  In Romania raul este banalitate. (Joi, 11 martie 2010, 9:26)

  utug [anonim]

  Pentru autoarea textului Dna Claudia Pirvoiu.

  Nu mai scieti texte din acestea. Romanii s-au obisnuit cu raul. Raul a devenit ceva banal si normal. Este fara efect sa scrii asemenea texte. Cine nu stie ca banii adusi de Erste la privatizarea BCR s-au dus pe despagubirea datoriilor Bancorex care fusese preluata de BCR cu datorii cu tot ? Singurii care au profitat au fost Banca Mondiala + BERD care ne-au sarit in "ajutor" cu 222 mil $ si au plecat cu o suma de 10 ori mai importanta, ca la un joc Caritas (1,55 mld Euro). Evident ca au fost si Comisioane iar in Comisia de Privatizare par'ca au fost si dnii Vladescu, Tanasescu ? Prezent a fost si Dl Academician Mugur Isarescu ? Miliardele de dolari veniti de la FMI se vor duce unde ? Manastire intr'un picior ghici ... ? Singura speranta este dl Flutur care va pleca din nou cu un avion dupa Lumina Sfanta. Anul trecut au plecat doua. Anul acesta vor pleca trei ? Catedrala Mantuirii neamului ne da sperante si mai mari. Sa speram ca anul acesta se va incepe construirea mult asteptata.
  Ce facem cu banii din privatizarea BCR?
  http://www.presa-zilei.ro/stire/352/ce-facem .html
  Cati bani vor ramane statului dupa privatizarea BCR?
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1160172-cati-bani-vor-ramane-statului-dupa-privatizarea-bcr.htm
  Probleme la cea mai mare banca romaneasca?
  Cutremur la BCR: demisie cu cantec a presedintelui Danila
  http://www.cancan.ro/2007-10-24/Cutremur-la-BCR-demisie-cu-cantec-a-presedintelui-Danila.html
  Fostul sef al BCR, cel mai bogat bancher din Romania [25 mil E]
  http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-11-10&id=44436
  BCR - un adevarat Caritas pentru BERD si IFC (Banca Mondiala)
  http://stiri.portal.ro/home/citeste_stire/23958/bcr-un-adevarat-caritas-pentru-berd-si-ifc.htm
  http://videonews.ro/action/viewvideo/38573/Flutur-ne-aduce-iar-lumina-de-Paste/
 • +2 (10 voturi)    
  mda (Joi, 11 martie 2010, 9:38)

  hahahah [anonim]

  acolo s-au dus anii de crestere economica...

  adica cand veneau banii garla.. intre anii 2005-2006-2007

  si toti ne miram cum duduie economia.. banii veneau la buget, se faceau achizitii mari...

  nenea tariceanu si baietii destepti si cam toate partidele si-au pus bani deoparte..

  au zis.. daca tot vin atatia bani, ia sa inventam noi un fond ceva.. il tinem ascuns si apoi scoatem toti banii cand plecam de la putere... ca doar ce naiba, si gura mea trebuie sa traieste...

  asta a fost MAREA inginerie economica contabila...

  au pus bani deoparte intr-un fond de care numai ei stiau, si apoi au scos banii.. i-au facut disparuti.

  toti dam vina pe figuri cunoscute sau pe partide, cand de fapt sunt alti baieti anonimi care se descurca indiferent ce partid e la guvernare...

  cotizeaza, fac trafic de influenta, eventual mai si santajeaza.. si ei progreseaza.. fac bani si invart toata economia pe degete.

  asa e in romania, si asa e in toata lumea.. grupuri de interese care conduc din umbra o tara.. indiferent cine e la guvernare sau ce presedinte este.
 • +4 (12 voturi)    
  eu am zis demult (Joi, 11 martie 2010, 9:47)

  luci [anonim]

  ca guvernul tariceanu ar trebui sa fie dupa gratii, acesti nesimtiti care mai au tupeul sa iasa pe sticla si sa dea lectii de democratie, guvernare, cand ei si-au batut joc de tara in 2-3 ani de guvernare...
  am cheltuit milioane de euro sa castigam procesul cu ucraina ca tariceanu sa faca afaceri pe sustache cu petrol(nu degeaba li se spune petroliberali)...
  gaura lasata este cu mult mai mare, in conditiile in care declari ca ai avut cea mai mare crestere economica(nici pe hartie nu iese, dar sa o mai simta cineva in buzunar-in afara de camarila lor) si visteria tarii era goala, ba mai mult, facturi de miliarde neplatite...
  a fost cea mai dezastruoasa guvernare, numai bumul imobiliar a facut sa credem ca este crestere economica, iar acum ne uitam la imobilele in care zboara ciorile, frumoasa crestere, n-am ce zice, reala...
  ba mai mult, cum s-au vazut la guvernare au retrocedat bunuri de la 1500 incoace, suntem singura tara care a facut acest lucru, si oare de ce? credeti ca era interesul national? nici vorba, interesul personal primeaza..
  cand pui niste oameni obscuri, gen vosganian sai mariana campeanu la finante si ministerul muncii, este normal sa ai probleme
  orice om de bun simt era constient ca nu sunt bani de pensii, a fost cea mai mare crestere in 2008, in conditiile in care un sfert din ce se colecta la fondul de pensii se ducea la fondurile private....
  probabil ca aici s-au dus banii din privatizari, si la salariile bugetarilor, care sau dublat in timpul guvernarii lor, nu mai vorbim de fel de fel de sporuri, care de care mai ciudate..
  acum este greu sa le iei inapoi, oamenii s-au obisnuit cu ele, nu conteaza daca le merita sau nu, nu conteaza rezultatele munciii, nu conteaza nimic, decat sa le dea statul, ca are de unde...
  ati vazut la primaria vaslui, spor de mentinere a sanatatii salariatului, de 500 lei, aprope cat salariul minim, si mai merg si in judecata...
  bataie de joc...
 • 0 (8 voturi)    
  Mare scofala! (Joi, 11 martie 2010, 9:52)

  Frobenius [anonim]

  Atita galagie pentru trei miliarde. Adica doar citiva firfirici de cap de cetatean "alegator" (care cap?). Si astia, nu de ieri, alaltaieri, ci "istorici". Facem un alt Fond si am rezolvat problema. Si il umplem luind cite cinci sute de euro de la fiecare cetatean.
  Ca sa citez un clasic in viata: cine nu are cinci sute de euro sa dea la guvernu' nu merita sa existe.
 • +3 (7 voturi)    
  suite asa (Joi, 11 martie 2010, 10:35)

  Caragiale [anonim]

  suite asa dragii Mosului ati ramas si fara banca BCR si fara banutzei , ca doar au fost presiuni internationale sa privatizam intreaga Romanie doar doar nu o mai ramane nimicutza.
  Acu dragii mosului mai aveti sa privatizati viitorul copiilor .

  Spor
 • +6 (6 voturi)    
  fond de dezvoltare (Joi, 11 martie 2010, 10:53)

  George [anonim]

  Nu sint bani sa se termine autostrazile astea de risul curcilor, dar erau 3 miliarde de euro pentru dezvoltare...
  De ce nu s-a finantat constructia autostrazilor din FND?
  Bineinteles ca daca platesti la timp sau in avans si ii pui sa lucreze nu mai au de unde sa ceara suplimentari de buget... trebuie sa faca tot ce e prevazut cu banii pe care i-au primit.
 • 0 (8 voturi)    
  Hai s-o zicem p'aia... (Joi, 11 martie 2010, 11:14)

  Gigi [anonim]

  ...dreapta. Jurnalistul care scrie un asemenea articol doar isi face meseria.

  Cei care au gestionat banii astia (Vosganian / Tariceanu) ar trebui sa dea cu subsemnatul pentru neglijenta in serviciu daca i-au gestionat gresit.

  Cu siguranta ca se poate stabili foarte simplu ce s-a intamplat cu banii respectivi ... pana la ultimul leutz. Birocratia din ministere (de Finante in acest caz) poate fi acuzata de orice numai ca nu pastreaza informatiile nu.

  Intrebarea logica este: vrea actuala putere sa se afle adevarul despre ceea ce s-a intamplat cu acesti bani sau nu? Daca erau prost gestionati cred ca se inghesuiau imediat sa ceara urmariri penale samd. Cum nu zic nimic concret ... presupun ca destinatiile au fost clare si motivele evidente. Nu vor insa sa spuna "da domnule, au fost cheltuiti pe x, y, z" dintr-un motiv la mintea cocosului (fara aluzie la sotul dnei Udrea) ... daca o lasa asa "in coada de peste" poate fi folosita ca arma politica pentru a continua spalarea creierelor portocalii.

  Si inca ceva ... baieti, puteti mai bine....ce naiba ati ajuns sa justificati un imprumut de 20 mld euro printr-o "gaura" (ipotetica) de 3.2 mld euro care oricum nu trebuiau sa mearga in cheltuielile bugetului. Si cel mai spalat pe creier ultras PD isi da seama de "penibilul" justificarii ...

  Incercarea de a justifica cele 20 mld euro imprumuturi prin deficitul bugetar de 4 mld euro din 2008 e si mai penibila (mai ales in conditiile in care o parte buna din imprumut nu merge la buget ci la BNR). Dobanda care ar fi trebuit platita la cele 4 mld de euro in conditiile unei dobanzi de (sa zicem) 10% pe an este de 400 milioane euro....pana la 20 mld. mai e cale lunga.
  • -1 (1 vot)    
   detalii (Vineri, 12 martie 2010, 9:09)

   meticulos [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   cele 12-13 mld euro de la BNR NU VOR FI RESTITUITI de statul roman (declaratia Isarescu). Dobanda NU ESTE de 10%. Esti informat (intentionat?) gresit. Iar gaura de la FND este in plus fata de deficitul de 5 mld. E, lasat de Vosganian la 31.dec.2008. Toate sunt cifre oficiale, dar cine te intoxica pe tine probabil ca le citeste de la coada la cap.
   • +1 (1 vot)    
    Nu cred... (Vineri, 12 martie 2010, 12:13)

    Gigi [anonim] i-a raspuns lui meticulos

    ...ca ma contrazici. Exact asta voiam sa spun ca se incearca niste justificari penibile bazate pe lipsa de instruire a populatiei (mie asa mi se pare cand zici am luat 20 mld de euro imprumut ca sa acoperim gaura lasata de Tariceanu cand nu toti banii nu au mers pe rambursarea datoriilor / dobanzilor la datoriile facute de Tariceanu). Mai citeste o data....

    Si vezi ca te-ai pacalit si tu ...gaura de la FND nu e in plus.

    Situatia e de genul urmator - pe scurt -
    Venitul familiei 100
    Cheltuielile familiei 105
    Depozit bancar 3.2

    Dilema: Consumam cele 3.2 din depozit si imprumutam aditional doar 1.8 sau imprumutam 5 si pastram depozitul? In conditiile in care cele 3.2 din depozit (FND) oricum nu aduceau dobanda dar pentru cele 3.2 extra pe care trebuia sa le imprumutam plateam dobanzi consider ca decizia lui Vosganian / Tariceanu a fost perfect corecta dpdv economic.

    Situatia poate fi remediata acum (dupa cum a zis si Vosganian) luand un imprumut de 3.2 mld si reconstituind "fondul". (imprumut pe care nu l-am luat in 2008).
 • -2 (6 voturi)    
  Alianta DA ?? hoti ??? (Joi, 11 martie 2010, 11:21)

  manole [anonim]

  Oare intr-adevar asa sa fie? Sub ceata anticomunismului ei sa fi furat in liniste? Au folosit anticomunismul ca sa poata fura in liniste ?
  Ceausescu iarta-ne !!
  • -1 (1 vot)    
   care alianta DA? (Vineri, 12 martie 2010, 9:11)

   curios [anonim] i-a raspuns lui manole

   in 2008 cand Vosganian a facut hocus-pocus ca sa ajunga PNL la 18% in alegeri? PD nu mai era la guvernare din martie 2007. Iar te-ai lasat dezinformat?
 • +4 (8 voturi)    
  CONTINUATI INVESTIGATIILE (Joi, 11 martie 2010, 12:10)

  Mona [anonim]

  Informatia este de interes national si consider ca trebuie aflat adevarul.Din articol rezulta ca banii au fost cheltuiti de Guvernul Tariceanu sprijinit de PSD. In mass-media si mai ales la emisiunile de la Realitatea TV,cand politicienii PD-L incercau sa discute acest subiect erau intrerupti cu abilitate de moderatori,sugerandu-le sa nu mai discute din nou despre "greaua mostenire" Nu cred ca liberalul Antonescu,initiatorul proiectului anti-Basescu,nu stie ce s-a facut cu acesti bani,mai ales ca in echipa sa este cooptat si Varujan Vosganian.Sau poate stie Victor Ponta care a sprijinit alaturi de PSD,Guvernul Tariceanu.
 • +1 (9 voturi)    
  Doamne,va dati seama (Joi, 11 martie 2010, 12:14)

  Pantera Roz [utilizator]

  daca Tariceanu nu exista?!Ce nivel de trai,ce autostrazi,ce pensii si salarii simtite,ce turism,ce dezvoltare regionala,ce parlament unicameral,ce spitale,ce salarii la profesori,ce scoli moderne,ce reforma a invatamantului,ce spitale,ce moguli muritori de foame,ce comunisti chinuiti de remuscari,ce mineriade condamnate in justitie,ce justitie(ca tot veni vorba),ce armata dotata,ce politisti de politisti,ce DNA de DNA,ce Presedinte ales pe viata,ce Guvern Boc degajat si relaxat-lucrand pt. linistea noastra,ce...Ce CRIZA???Ce dracu' ,eram in Rai!Cu Basescu si Boc!Ei,pt. ca toate aceste impliniri neimplinite trebuia sa poarte un nume-luati de colea: Tariceanu....Destinul,nene...
 • +2 (4 voturi)    
  Inventivitatea unor romani nu cunoaste limite (Joi, 11 martie 2010, 12:31)

  bigbrother [utilizator]

  Din tara asta se fura de sute de ani, nu cu buzunaru' ci cu caru' cum se spune. Ai zice ca dupa atata timp n-a mai ramas nimic de furat si totusi, unii romani vor sa demonstreze contrariul.

  Nu stiu daca a facut vreodata cineva un calcul cati bani am platit de 20 ani incoace ca sa acoperim gaurile lasate de altii. Incep sa cred ca e in genele noastre de romani sa ne furam intre noi, sa nu ne pese de ce se intampla in jurul nostru si sa tacem malc cand cineva isi bate joc de noi.

  Si sa nu credeti ca asta se intampla de ieri, de azi. Nu, doar un popor care nu se respecta si nu are demnitate poate inventa expresii de genul "capul plecat, sabia nu-l taie" sau "la placinte, inainte, la razboi, inapoi" etc.

  Cum spunea Cioran: “România este tara oamenilor atenuati, a oamenilor care, în loc sa sfârseasca în nebunie, sfârsesc în impotenta”
 • +4 (6 voturi)    
  unde-s banii de la FND? (Joi, 11 martie 2010, 13:08)

  mircea [anonim]

  Cu mistocarii si comentarii rautacioase,niciodata nu o sa aflam cine a dus si duce Romania de rapa.Se pare ca unii au acest interes,inclusiv prin diversiune,aratand in alta directie.Sugerez HotNews sa continue investigatiile,pentru-ca acest fond trebuia sa aiba un presedinte,un consiliu de adminisratie,niste salariati.Pe undeva trebuie sa fie niste bilanturi contabile.Sau FND a fost infiintat pentru a asigura unora niste salarii "nesimtite" si daca este asa si asta trebuie aflata.Din ce am citit pana acum ar rezulta ca banii de la FND(90%),sau inpartit intre PNL si PSD,asta fiind si una din cauzele pentru care PSD nu a luat ministerul finantelor(nu toti din PSD stiau de excrocherie).
  • +1 (5 voturi)    
   PDL nu psd (Joi, 11 martie 2010, 13:56)

   escu [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Pai...vezi ca esti taliban....nu esti serios ! Era alianta DA ..adica PDL-PNL....n-ai treaba cu psd !!
 • +3 (3 voturi)    
  mafia (Joi, 11 martie 2010, 14:10)

  angel [anonim]

  probabil jurnalistii de la Hotnews vor primi nist3 telefoane de amenintare sa ii linisteasca. Atiti bani misterios disparuti e motiv serios de ingrijorare pentru cei implicati
 • +1 (5 voturi)    
  se prefac ca nu stiu (Joi, 11 martie 2010, 14:48)

  Dedalus [anonim]

  Stiu cu totii foarte bine unde sunt banii. Dar a dezvalui acest lucru insemana a inchide pusculita lui Udrea....Asa ca se marginesc la acuzatii dure, dar vagi. Pusculita trebuie sa ramana deschisa...
  • -1 (1 vot)    
   in ce an suntem? (Vineri, 12 martie 2010, 9:15)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   dedalus, ai gresit foaia cu instructiuni de la partid (asta ca sa banuiescu numai de fazan nu de intoxicator). Cand a disparut fondul, nu era 2008? Era Udrea ceva in guvernul PNL? Minciuna trebuie macar sa fie credibila!
 • +3 (7 voturi)    
  o gramada de fraieri (Joi, 11 martie 2010, 15:08)

  laurentiucat [anonim]

  habar nu aveti si va dati cu parerea,inclusiv autorul.daianu v-a spus clar ce si cum.banii nu s-au furat ci au fost folositi ptr finantarea deficitului bugetar,altfelt trebuiau imprumutati din piata si platite dobanzi.asa statul tinea banii in depozite si primea niste dobanzi modice sau nimic si trebuia sa ia credite in plus care sa finanteze deficitele fiecarui an...autorul articolului ori e dobitoc si scrie despre ce nu stie ori e rau intentionat dupa cum il incheie ..ca sa intelegeti cum sta treaba va dau un exemplu:o familie care are un copil ii face acestuia un cont de depozit ptr studii,in acelasi timp are si datorii la banca ptr electrocasnice sa zicem..la depozitul copilului primeste 3% dobanda pe an,la creditul ptr electrocasnice va plati 15% dobanzi pe an.acum familia poate achita o parte din credit cu banii acumulati din depozit urmand ca atunci cand copilul va avea nevoie de bani ptr scoala,sa faca alt credit sau sa tina banii in contul de depozit si sa plateasca practic ptr ei 12% (15%-3%).asa si cu boc si declaratiile lui.in anul asta si jumatate de cand e prim ministru a invatat si el cate ceva numai ca ne costa f scump acest invatat.vosganian are dreptate ca intr-o luna de zile poate reface la loc fondul.specific,nu comentez si nici nu stiu ce cheltuieli s-au facut prin majorarea deficitului acoperit cu acesti bani.ele sunt prevazute in buget si tin de curtea de conturi..si nu au legatura directa cu fondul de dezvoltare.adica pe banii care au fost incasati din privatizari nu scrie bcr si ei stau(vorba vine ca fluiera vantul in trezorerie) fara sa-i deosebesti care-s de la fond care de la tva sau care e cheltuit sa zicem ptr sanatate si care e cheltuit ptr pensii.scoateti o bacnota din buzunar si uitati-va pe ea daca zice ca a venit din salariu si se duce la magazin sau la frizerie..!
  multi ar fi bine sa inspirati cand deschieti gura,sa inhalati oxigen..cica e f necesar in procesul gandirii si plus ca va impiedica sa spuneti prostii..
  • 0 (4 voturi)    
   inainte de a vorbi de fraieri (Joi, 11 martie 2010, 16:09)

   sorex [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

   Poate ne spui cum ar pune Vosganian banii la loc. Vad ca esti f sigur de ceea ce poate el sa faca. Sunt conditii bune pe piata acum pt refacerea fondului?
   Realitatea este prezentata chiar de vladescu chiar intr-o singura fraza: Cheltuirea acelor bani fara punerea lor la loc a fost o eroare de decizie!
   • +2 (2 voturi)    
    Cine (Joi, 11 martie 2010, 17:23)

    Alexandru C [anonim] i-a raspuns lui sorex

    Dar nu spune cine i-a cheltuit. Putem foarte usor sa banuim ca au fost folositi pentru acoperirea deficitului din 2008.
    Cine a acoperit deficitul din 2008? Guvernul Boc. Deci guvernul Boc a folosit banii aia si nu i-a mai pus la loc.
    E logic sa imi scapa mie ceva?
    • +1 (1 vot)    
     lipseste data (Vineri, 12 martie 2010, 9:20)

     naiv [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

     la care s-a constatat ca fondul e gol. Am DEDUS ca la Dec.2008 era deja gol. Ca l-ar fi gasit Boc/Pogea gol. Daca era plin s-ar fi vazut din declaratia lui Vosganian care propune un IMPRUMUT (adica emitere de obligatiuni) pentru a-l umple la loc.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai asa... (Vineri, 12 martie 2010, 12:03)

      Gigi [anonim] i-a raspuns lui naiv

      ...a zis si Vosganian ca umple fondul la loc. Face acum datoria (prin emisiune de obligatiuni) pe care nu a facut-o in 2008 prin utilizarea acestor bani in consum.

      La mintea gainii: cetateanul X are un depozit bancar si vrea sa-si cumpere o bicicleta. Are de ales daca ia un credit sau daca ia banii din depozitul bancar. Guvernul Tariceanu a ales sa ia din depozitul bancar.
 • 0 (4 voturi)    
  e suspecta tacerea Guvernului Boc (Joi, 11 martie 2010, 15:32)

  Valeriu S. [utilizator]

  Nu inteleg de ce nu au insistat pentru a lamuri toate aceste lucruri. Au iesit anul trecut si au facut putina galagie, apoi ....nimic. Ma intreb daca nu cumva marea problema este legata de faptul ca banii trebuie pusi la loc si tocmai acest lucru vor ei sa-l evite. Si in cazul acesta, prefera sa inchida ochii. Ce s-ar cu deficitul bugetar daca ar trebui folositi acum 11 mld lei pt investitii? Din cate stiu, trebuie atinsa o anumita tinta de deficit, pentru ca asa ne-a cerut FMI.
  Cum zicea cineva mai sus, informatia este de interes national.
 • +1 (5 voturi)    
  poate unii stiu (Joi, 11 martie 2010, 16:15)

  mihai [anonim]

  http://www.danielconstantin.ro/2010/03/unde-sunt-banii-din-fondul-national-de-dezvoltare/
  "In calitate de Director General al APIA m-am confruntat si eu cu aceasta problema si am observat cum sume de bani sunt utilizate din acest fond, fara a fi returnate, banii ducandu-se exclusiv pentru consum, plata unor obligatii de natura financiara etc."
  pai daca a observat inseamna ca bani din fond au trecut si pe la APIA.... adica.... anul trecut cand era el sef acolo.... si Boc prim ministru ...
  • -1 (1 vot)    
   a observat in cateva luni (Vineri, 12 martie 2010, 9:23)

   curios [anonim] i-a raspuns lui mihai

   pana a fost dat afara pe motiv ca ii daduse un contract de 5 milioane de euro firmei lui Voiculescu. NU EXISTA CERERI de scoatere de bani din fond in 2009. Deci ce a vazut noul presed.PC? Daca tacea mai beneficia de mutra de om inteligent!
 • +3 (3 voturi)    
  Toate posturi (Joi, 11 martie 2010, 17:29)

  sabertooth [utilizator]

  Dar toate care nu sunt colorate portocaliu au minusuri grupa mare.
 • +4 (4 voturi)    
  ptr pedelei (Joi, 11 martie 2010, 19:03)

  laurentiucat [anonim]

  credeam ca asta de a fost la apia si e acu la pc-ul lui voiculescu e ceva de capul lui..e varza..cica in calitate de director general a constat el nu stiu ce..prostul pana nu-i fudul,parca nu e prost destul..ce e cu fondul asta pot spune cei care au legatura cu el,restul comentam oportunitatea creerii lui,investitiile in care s-au dus banii si perioada de timp in care s-au cheltuit acestia ca daca sunt tinuti ca fond de finantare cu dobanda zero la dispozitia guvernului..e alta chestie .pai la 11 miliarde bani in fond ,boc ar trebui sa dea conform dobanzii la care se imprumuta mf acu cam 1,1 miliarde lei pe an,pe care boc ii face uitati si din cauza aia tace(parerea mea).plus ca banii astia ca sa fie folositi trebuiesc bagati in ceva di granda ca altfel sar ailalti cu gura pe ei.ori politica guvernului boc acu e investitii multe si mici ca sa astupe gura sprijinitorilor din campania electorala.plus ca in afacerile astea mici urmele se sterg repede si usor.sunt uimit sa vad atatia pdelei fanatizati,ramasi inca ca soldatii japonezi de pe insulele din pacific,la 20 de ani inca in razboi..ma gandeam azi dimineata ca aproape la mai toti prietenii mei care au votat cu basescu gasesc o oarecare "rezistenta" in motivarea atitudinii lor dar nu de genul celei de aici ceea ce ma face sa cred ca "serviciile"lucreaza..si isi merita banii cu care le-au crescut bugetele anul acesta..mai raspanditi baieti!va repereaza dom mitica..
 • +1 (1 vot)    
  parerea mea e ca.... (Vineri, 12 martie 2010, 8:57)

  oh [utilizator]

  ...daca o firma ar folosi banii obtinuti dintr-un credit cu destinatie exacta , in alte scopuri, pey imediat administratorul s-ar alege cu dosar penal pt deturnarea de fonduri.

  In cazul nostru de ce nu se procedeaza la fel? Se incearca astfel dezincriminarea deturnarilor de fonduri?
 • -1 (1 vot)    
  BANI DE CAMPANII ELECTORALE !!?? (Vineri, 12 martie 2010, 11:00)

  escu [anonim]

  sunt bani folositi in campaniile electorale ale PNL SI PDL, de aceea toti tac malc
  Este un fel de omerta, delege nescrisa ! Se pot ataca pentru orice ...exceptie baneii pentrucampaniile electorale. Aici chiar exista o protectie reciprocaimpotriva noastra a poporenilor care trebuie storsi !!
 • 0 (2 voturi)    
  Vosganian si economia (Vineri, 12 martie 2010, 13:02)

  student ASE [anonim]

  Stiati cumva ce nota a luat Dl Vosganian la disciplina de macro economie cand a facut ASE-ul ?

  Am auzit, din surse din ASE (profesorat) ca a luat 5 cu ingaduinta !
  Sa ne mai lase cu lectiile de economie, ar fi trebuit sa dea exament pentru postul de ministru.

  Huoo
 • 0 (0 voturi)    
  Denunt Plangere Penala Deurnare Fonduri (Marţi, 17 mai 2011, 21:52)

  George [anonim]

  Propun Hotnews sau oricarui ONG sau oricarei asocieri de comentatori pe acest forum sa formuleze plagere penala impotriva lui Vosganian si Tariceanu pentru detunrare de fonduri: art 302^1 Cod penal schimbarea destinatiei fondurilor banesti sau a resurselor materiale, fara respectarea prevederilor legale, daca fapta a cauzat o perturbare a activitatii economico-financiare sau a produs o paguba unui organ ori unei institutii de stat sau unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145 (vezi Public), se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

  Daca aceasta fapta a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani
 • 0 (0 voturi)    
  PDL a devalizat FND-ul (Miercuri, 18 mai 2011, 8:06)

  livia [anonim]

  Dovada.Boc emil vrea un alt FND desi acesta exista cu peste 4 000de lei.SA SPUNA BOC EMIL NU CE SUMA ARE EL PRINSA IN BIUGET SI CU CE SUMA S-A INCHEIAT PROCESUL VERBAL DE PREDARE A FND-ului catre guvernul Boc Emil.

  De curand guvernul a pacalit FMI cu intrpdiucerea unei fiorme proivate printre firmele de stat cu datrorii pentru a putea fura niscaiva bani ,dece nu s-ar fi facut la fel si cu FND-ul.VREM UN AUDIT VENIT DIN U.E

  Nu avem incredere in infracgtorii corupti PDL-isti.

  Stiu ca cenzurati dar noi existam si oricum vom face demersuri la foruri internatioanle pentru depistarea intregii hotii PDL-iste.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by