Premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul vrea un fond national de investitii care sa poata pune la dispozitie resurse financiare pentru proiecte majore. Problema e ca, in acest moment, Romania mai are un instrument similar: Fondul National de Dezvoltare (FND), creat in 2006. Un fond alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR si alte privatizari. Destinatia reala celor 11 miliarde de lei este insa un mister. Declaratiile oficialilor sugereaza ca banii, destinati exclusiv investitiilor - potrivit legii, ar fi acoperit deficitul bugetar in ultimii trei ani. Ramine ca autoritatile in drept sa stabileasca daca este vorba de o uriasa deturnare de fonduri sau daca banii au fost mutati de la investitii catre plata salariilor si pensiilor printr-o inginerie contabila legala.

Informatia pe scurt:

  1. FND a fost constituit in 2006, de Guvernul Tariceanu, pentru a directiona catre investitii banii rezultati din privatizari
  2. Suma prevazuta pentru alimentarea FND se ridica la cel putin 11 miliarde lei
  3. Legea de functionare a FND prevede ca banii pot fi trasi doar pentru lucrari de investitii
  4. Un calcul simplu, realizat pe baza tuturor HG-urilor prin care s-au tras bani din Fond, arata ca doar circa 700 de milioane de lei au fost alocati pentru investitii. In 2009, ordonatorii principali de credite nu au solicitat sume din acest Fond
  5. Diferenta de peste zece miliarde de lei nu este asumata de nici un reprezentant al ultimelor 3 guverne
  6. Ministerul Finantelor sustine ca banii din Fond au fost folositi pentru acoperirea deficitului bugetar
  7. Fondul National de Dezvoltare trebuie reintregit, banii trebuie pusi la loc

Prima intrebare publica legata de sumele din FND a fost pusa de Traian Basescu la inceputul anului 2009, cu referire directa la Guvernul Tariceanu. Tot la inceputul lui 2009, si premirul Emil Boc cerea public fostului premier Tariceanu sa explice ce s-a intimplat cu banii. In vara lui 2009 s-a vorbit chiar de formarea unei comisii de ancheta la nivelul Parlamentului. Comisia nu a mai fost infiintata si nimeni nu a mai scos un cuvant despre bani. Hotnews.ro a incercat sa gaseasca urma banilor. Singurul indiciu gasit se refera la folosirea banilor pentru acoperirea deficitului bugetar.

Timp de citeva saptamini, reporterii HotNews.ro au incercat sa afle destinatia reala a banilor din Fondul National de Dezvoltare. Toate interpelarile adresate actualilor sau fostilor oficiali guvernamentali au primit raspunsuri ambigue. Ministerul Finantelor, de pilda, a spus sec: Banii au fost utilizati pentru finantarea deficitului bugetar. Problema e ca legea care prevede infiintarea Fondului spune ca banii trebuiau folositi pentru investitii.

Vosganian: Sa ma lase Basescu o luna la Ministerul Finantelor si o sa arat cum poate fi reintregit fondul

Oameni apropiati Finantelor au declarat pentru HotNews.ro, sub acoperirea anonimatului: "banii au fost folositi, nu cheltuiti. Discutam aici despre 11 miliarde de lei care se pare ca au fost "folositi" pentru finantarea deficitului bugetar".

  • Suma reprezinta 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB)

Fostul ministru al finantelor, Varujan Vosganian, sustine ca sumele au fost utilizate temporar pentru operatiuni de trezorerie, iar fondul poate fi reintregit prin emiterea unor titluri de stat. "Sa ma lase Basescu o luna la Ministerul Finantelor si o sa reintregesc fondul", este raspunsul lui Vosganian la o intrebare adresata de HotNews.ro.

Descarca fisierul audio in format MP3

Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii '90, considera ca daca nu ar fi folosit banii din Fondul National de Dezvoltare, statul ar fi putut sa gaseasca alte solutii pentru reducerea deficitului bugetar. "La vremea respectiva, daca nu s-ar fi folosit banii din FND, statul ar fi avut doua cai: ori sa renunte la finantarea unor lucrari, adica sa reduca deficitul bugetar, fie sa emita obligatiuni pe piata si sa ridice bani de pe piata interna sau de pe piata externa. In loc sa emita obligatiuni, a utilizat bani din FND. Eu nu discut utilizarea banilor, eu discut aspecte de tehnica finantarii si de optiuni in executia bugetara", a declarat pentru HotNews.ro, Daniel Daianu.

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum explica surse din Ministerul Finantelor utilizarea banilor:

* "Ei sunt in contabilitate, dar nu mai existau ca si sold nefolosit in cont. Se puteau folosi pentru investitii, dar atata timp cat nu au fost folositi, atat timp cat erau in contabilitate, erau in cont la banca, era in regula si puteai sa-i folosesti altadata. Dar problema ridicata si de premier si de presedinte e ca nu erau intr-un sold disponibil in contul din banca, ci erau folositi pentru finantarea deficitului. Pe parcurs s-a facut finantarea deficitului prin alte imprumuturi, de la FMI, de la Comisie, si banii au revenit. Erau in jur de 11 miliarde lei. Erau in trezorerie si au fost folositi. In contabilitatea sunt, dar fizic nu mai erau ca sold disponibil pentru ca erau folositi pentru finantarea deficitului. Pot sa ramana in trezorerie sa finanteze deficitul la o adica, daca ai probleme.

* Potrivit acestora, principala destinatie a veniturilor din privatizare este finantarea deficitului. "Dar in acelasi timp poti si sa iei din ei si sa dai la investitii", au precizat sursele mentionate. Acest lucru pare surprinzator in conditiile in care actul normativ privind infiintarea FND precizeaza ca banii din privatizare sunt folositi pentru investitii. Reprezentantii ministerului spun altceva: Principalul scop scris in lege este de finantare a deficitului. Sa ai bani tot timpul pentru finantarea deficitului. Si acum poti sa folosesti si pentru dezvoltare cat iti permite spatiul fiscal si deficitul, dar destinatia acestor venituri din privatizare pentru asta sunt- finantarea deficitului.

* Reprezentantii de la Finante mai spun ca banii folositi pentru finantarea deficitului bugetar inainte de 2009 au fost "pusi la loc". "Noi asta am facut. Noi ne-am imprumutat mai mult ca sa-i avem pusi la loc, dar problema esta ca nici nu poti sa te apuci sa-i cheltui acum pentru ca asta ar insemna cresterea deficitului, pentru ca veniturile bugetare nu sunt considerate venituri bugetare anuale, iar cheltuiala e cheltuiala".

* Reprezentantii Ministerului Finantelor invoca OUG 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului ca justificare in ceea ce priveste utilizarea banilor din FND pentru finantarea deficitului bugetar.

Vladescu: Cheltuirea acelor bani fara punerea lor la loc a fost o eroare de decizie

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in februarie 2010, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca banii au fost cheltuiti legal, insa "problema este ca exista in stoc o lichiditate, in trezorerie, care a fost cheltuita si nu a mai fost refacuta". "Problema a fost de oportunitate. A fost bine ca Romania a ramas fara nici o rezerva in trezoreria ministerului de finante? Opinia mea e ca a fost o greseala si trebuia finantat acel deficit (...) Cheltuirea acelor bani fara punerea lor la loc a fost o eroare de decizie", a precizat ministrul.

Descarca fisierul audio in format MP3

Daca pana acum ati inteles cat de cat, iata ce spune legea:

Guvernul Tariceanu a emis in octombrie 2006 Ordonanta de Urgenta 113 privind infiintarea Fondului National de dezvoltare (FND). Potrivit actului normativ, banii proveniti din privatizari urmau sa fie folositi pentru investitii. Seful Executivului de atunci, Calin Popescu Tariceanu, a dat asigurari ca banii obtinuti din privatizare vor fi cheltuiti in mod transparent de data aceasta, nu asa cum se proceda in trecut (exemple negative fiind privatizari precum Petrom sau Romtelecom).

Ex-premierul a precizat la vremea aceea ca sumele obtinute din privatizarea BCR nu vor merge in consum, ca in trecut, ci catre "ameliorarea starii infrastructurii". Tariceanu a spus in mai multe ocazii ca cele 2,25 miliarde de euro intrate in contul statului din privatizarea BCR vor fi utilizate pentru proiecte de infrastructura. "Vrem ca acesti bani sa mearga spre proiecte concrete de infrastructura. Ma refer aici nu numai la infrastructura rutiera, ci si la infrastructura din educatie si cea a sistemului sanitar", a afirmat fostul premier.

In perioada in care a fost infiintat Fondul National de Dezvoltare, ministru al Finantelor era Sebastian Vladescu. "Fondul National de Dezvoltare va cuprinde toate veniturile din privatizare, iar directionarea sumelor catre diferite domenii se va face prin hotarari ale Guvernului", a explicat atunci Vladescu.

Potrivit acestuia, in afara de banii obtinuti din BCR mai existau sume care totalizau circa un miliard de euro. Vladescu a mai afirmat, in acea perioada, ca banii vor fi investiti, in mare parte, in infrastructura rutiera.

Motivele infiintarii FND sunt expuse chiar in actul normativ de infiintare:

  •        necesitatea asigurarii prompte si transparente, incepand cu anul 2007, a finantarii proiectelor de investitii in infrastructura, a necesitatilor provocate de retrocedarea/restituirea activelor imobiliare, precum si suplimentarii fondurilor necesare derularii unor programe/proiecte care beneficiaza de
  • finantare din fonduri europene,
  •        asigurarea unui mecanism de utilizare a veniturilor existente si viitoare incasate din procesul de privatizare,
  •        faptul ca destinatiile prevazute a fi finantate nu beneficiaza de resurse bugetare suficiente, fiind necesara asigurarea surselor de finantare corespunzatoare incepand cu exercitiul bugetar aferent anului 2007,
  •        precum si faptul ca veniturile din privatizare existente in contul curent al Trezoreriei Statului sau in contul in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei constituie surse de finantare lichide si utilizabile imediat, care nu au asociate alte costuri, fiind practic cele mai ieftine surse de finantare avute la dispozitie,in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata.

Potrivit OUG 113/2006, FND se aproba anual, prin legea bugetului de stat si are trei subdiviziuni:

  •          fondul destinat finantarii proiectelor de investitii in infrastructura si a altor proiecte prioritare;
  •          finantarea cheltuielilor generate de constructia de obiective in cazul in care s-au efectuat retrocedari;
  •          fondul destinat suplimentarii fondurilor necesare derularii unor programe sau proiecte care beneficiaza de finantare din fonduri europene.

Doar 700 milioane de lei au fost alocati prin HG pentru investitii. Anul trecut nu a fost solicitata nici o suma

Potrivit legislatiei, fondul se repartizeaza, la propunerea unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de Hotarari ale Guvernului. Cu sumele alocate din Fond se suplimenteaza bugetele ordonatorilor principali de credite, care vor fi evidentiate distinct si nu vor putea fi utilizate decat pentru destinatiile pentru care au fost aprobate.

Ordonatorii principali de credite raporteaza lunar Ministerului Finantelor Publice modul de utilizare a sumelor alocate. „Vor fi realizate analize lunare ale contului si Ministerul Finantelor Publice va comunica in fiecare luna, public, situatia contului, proiectele pentru care s-au utilizat sumele de bani", declara in 2006 ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

HotNews.ro a facut un calcul aproximativ al sumelor alocate (nu si utilizate efectiv) prin hotarari de Guvern din FND pentru investitii. In anii 2007-2008, au fost alocate circa 700 de milioane de lei pentru diverse lucrari. Exemple: finantarea proiectelor de investitii in infrastructura de transport, infrastructurii de mediu si gospodarire a apelor, reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, constructii de locuinte sociale, lucrari de constructie a asezamintelor culturale. Au mai fost alocate sume pentru proiecte precum reabilitarea stadionului national Lia Manoliu si modernizarea Aeroportului International Iasi.

In 2009, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale nu au solicitat sume din acest Fond, sustine Ministerul Finantelor:

  • "In anul 2009 prin Legea nr.18/2009 privind Legea bugetului de stat pe anul 2009 la titlul 75 „Fondul National de Dezvoltare" a fost prevazuta suma de 198.648 mii lei, iar in baza Ordonantei de Guvern nr.19/2009 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2009, suma initiala a fost diminuata cu 176.300 mii lei rezultand dupa rectificare suma de 22.348 mii lei. Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale nu au solicitat sume, in anul 2009, din acest Fond, iar suma ramasa neutilizata  de 22.348 mii lei a fost anulata de drept la finele anului conform prevederilor art.61 alin.3 din Legea nr.500/2002 privind finantele publice. Pentru anul 2010 prin Legea nr.11/2010 privind Legea bugetului de stat pe anul 2010 la titlul 75 „Fondul National de Dezvoltare" a fost prevazuta suma de 4.950 mii lei", precizeaza Ministerul Finantelor.

Traian Basescu: "Erau 3,2 miliarde de euro, s-au risipit". Emil Boc: "Au fost facuti praf. S-au cheltuit la cazinoul politic"

In 2009, Emil Boc si Traian Basescu au acuzat guvernarea liberala ca a risipit "trei miliarde de euro". Mai precis, era vorba de 11 miliarde de lei care trebuiau sa existe in Fondul National de Dezvoltare. La inceputul anului 2009, premierul Boc declara: "Fondul National de Dezvoltare este practic, in acest moment, golit din punct de vedere financiar. Nu exista bani reali. Exista numai bani fictivi. Banii din vanzarea BCR si din alte privatizari au fost cheltuiti. Pe ce, numai el (fostul premier Tariceanu - n.red.) poate sa spuna. Nu exista banii acestia, este o gogoasa, o minciuna!"

In schimb, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a spus ca banii exista, insa nu stie Guvernul sa caute. In FND s-au acumulat 11 miliarde de lei din privatizari si acesti bani pot fi utilizati pentru investitii, a precizat atunci Tariceanu. Cateva luni mai tarziu, Boc a revenit cu acuzatiile, spunand ca "Liberalii au cheltuit 3 miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare, ducand deficitul bugetar la 5,4%". In iulie, Emil Boc a declarat ca va propune in sedinta coalitiei PDL-PSD, formarea unei comisii de ancheta la nivelul Parlamentului, pentru a se stabili cum s-au cheltuit trei miliarde de euro.

In acelasi timp, si presedintele Traian Basescu a afirmat ca este necesara formarea acestei comisii. "Oare de ce nu se ancheteaza cum s-au risipit in ultimele trei luni din fosta guvernare 3,2 miliarde de euro? Cred ca si acest lucru ar trebui anchetat. Fondul de Dezvoltare, rezultat din vanzarea BCR si al unei distributii de electricitate. Erau 3,2 miliarde de euro, s-au risipit. Nu mai stie nimeni. Probabil nu ne intereseaza cifrele mari (...) si aceste lucruri ar putea face obiectul unor anchete parlamentare, pentru ca sunt sume uriase in joc", a declarat seful statului in luna iulie 2009.

"Nu stiu daca va dati seama cum ar fi stat bugetul si deficitul bugetar, daca acei bani nu erau aruncati, cel putin in prima faza, fara forme legale, fara sa fi trecut printr-o lege. Deci, sunt lucruri care trebuie toate anchetate: de la suma foarte mica, pana la cele mai mari. Se pare ca ne-am obisnuit ca sumele mari sa nu ne mai intereseze. Eu cred ca toate trebuie anchetate. Si suspiciunile care exista acum si cele peste care s-a trecut cu multa bunavointa cu vederea, desi va pot spune ca la formarea aliantei era o mare discutie, PSD-PDL, ce s-a facut cu cele 3,2 miliarde de euro, Fondul National de Dezvoltare, bani rezultati din vanzarea BCR si a distributiei Banat, mi se pare, distributiei de electricitate", a mai spus Basescu.

In ianuarie 2010, in timpul unui discurs tinut la finalul dezbaterilor generale referitoare la proiectul Legii bugetului de stat, Emil Boc a ridicat din nou problema banilor din Fondul National de Dezvoltare, aducand acuzatii dure la adresa fostului ministru al finantelor. "Pentru ca ,in loc sa avem in 2009 bani pusi deoparte, am avut datorii puse deoparte de catre domnul Vosganian. Domnul Vosganian a fost acela care a facut praf banii din Fondul de Dezvoltare, bani care trebuiau sa mearga in infrastructura tarii, in autostrazi, in drumuri, in spitale, in scoli, si care sa se intoarca cu efecte benefice in economie. Au fost facuti praf. S-au cheltuit la cazinoul politic".

N. Red.: Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Pogea, fostul premier Calin Popescu Tariceanu si actuala sefa a Trezoreriei nu au vrut sa dea detalii despre acest subiect.