In luna ianuarie 2010, comenzile noi din industrie au crescut in ritm anualizat cu 16,3%, datorita cresterilor din sectoarele bunurilor intermediare (+37,9%) si al bunurilor de capital (+6,2%),se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Bunurile intermediare sunt acele bunuri care sunt folosite ca materie prima pentru producerea altor bunuri, cauza din care nici nu sunt luate in calculul Produsului Intern Brut. Ele sunt produse in principal de micii intreprinzatori, cresterea comenzilor pe acest segment indicand o usoara revenire a activitatii.

Revenind la comenzile noi, INS arata ca cele mai mari scaderi ale comenzilor noi s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (-28,9%) si in cea a bunurilor de capital (-6,4%).

  • Cifra de afaceri din industrie a scazut lunar, dar evolutia lunara e foarte volatila

De asemenea, potrivit datelor INS prezentate joi, cifra de afaceri din industrie a scazut in luna ianuarie 2010 comparativ cu decembrie 2009 cu 15,6%, datorita scaderii din industria prelucratoare (-16,3%) si a scaderii din industria extractiva (-4,8%).

E drept, evolutia lunara a acestui indicator este foarte volatila, din cauza ca INS nu ajusteaza datele pentru sezonalitate. In acest caz este mai utila examinarea datelor anualizate, ianuarie 2010/ianuarie2009 unde se inregistreaza o crestere de 6,5%.

  • Influenta efectului de baza ar mai putea continua si luna viitoare

Este vorba si de influenta unui efect de baza, comparatia cu valori mai reduse determinand o evolutie a cifrei de afaceri care pare mai buna decat in realitate. Fenomenul ar putea continua si in urmatoarele doua luni, desi maximul ar putea fi cel inregistrat in aceasta luna.

La nivelul Uniunii Europene, principalul partener comercial al tarii noastre, industria este pe un trend de revenire ceea ce ar putea determina performante mai bune si in Romania in lunile urmatoare. Sondajul prezentat de Comisia Europeana la finalul lui ianuarie pare sa confirme acest lucru, in ianuarie fiind inregistrat un avans al indicelui care masoara increderea managerilor romani din industrie.

  • In ritm anual, afacerile din industrie au fost pe plus in ianuarie

Cifra de afaceri din industrie, in luna ianuarie 2010, fata de luna ianuarie 2009, a crescut pe ansamblu cu 6,5%, datorita cresterii inregistrate in industria prelucratoare (+7,3%). Industria extractiva a scazut cu 4,8%, mai arata datele INS.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de capital (+26,5%) si industria energetica (+20,5%). Scaderi s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de uz curent (-3,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-3,2%) si industria bunurilor intermediare (-1,6%).