Romania a imprumutat un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenta la cinci ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an, a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, citat de Mediafax. El a mai precizat ca emisiunea a fost suprasubscrisa de aproape cinci ori, valoarea subscrierilor ridicandu-se la 4,9 miliarde de euro.

"Oferetele finale s-au cifrat la 4,9 miliarde de euro, de aproape cinci ori peste valoarea emisiunii. Cuponul de 5% este un record absolut pentru Romania si un pret bun pentru emisiunile din regiune. Randamentul total platit este de 5,17% pe an", a spus Bogdan Dragoi.

Emisiunea de eurobonduri a Romaniei este intermediata de Deutsche Bank AG, EFG Eurobank si HSBC Holdings Plc.

La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, isi declarase intentia de a vinde bonduri in valoare de aproximativ un miliard de euro si ar putea sa vanda si alte obligatiuni pana la finele anului. Este cea mai mare emisiune lansata pana acum de Romania, delegatia romana prezentandu-si oferta in marile centre financiare europene si in SUA. Vladescu este insotit in roadshow de viceguvernatorul BNR Cristian Popa, de secretarul de stat de la Finante Bogdan Dragoi si de reprezentanti ai bancilor care intermediaza operatiunea.