Criza din Grecia ar putea submina si investitiile din alte state est-europene, reprezentand o noua piedica in calea revenirii economice a uneia dintre cele mai fragile regiuni de pe continent, se arata intr-o analiza publicata de Reuters. Potrivit documentului, cele mai expuse tari est-europene la efectele crizei din Grecia sunt Romania si Bulgaria, intr-un moment in care ambele state incearca sa isi revina dupa criza economica.

Reuters aminteste, in acest context, ca Grecia a fost, dupa caderea comunismului, in 1989, un investitor major in zona sud-est europeana (fiind, spre exemplu, al doilea mare investitor din Serbia), iar operatiunile bancilor elene - care in acest moment incearca sa isi consolideze finantele - sunt concentrate in special in Romania si Bulgaria.

Prin comparatie, bancile grecesti au operatiuni de amploare mai mica in tarile emergente din nord-vestul regiunii, precum Polonia, Ungaria sau Cehia.

Totusi, subliniaza analistii Reuters, problemele de pana acum ale Greciei au avut un impact limitat in statele din jur, iar amploarea unei eventuale influente negative ramane deocamdata neclara.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a avertizat, saptamana trecuta, asupra potentialului impact al crizei grecesti asupra sistemelor bancare si economiilor din regiune, iar analistii au opinii asemanatoare.

Este de asteptat ca firmele elene sa nu investeasca masiv pe pietele lor tinta, in timp ce, pentru tarile din regiune, simpla proximitate cu un stat lovit de criza poate reprezenta o problema pentru investitori.

"Eu cred ca riscul este cat se poate de real", spune Neil Shearing, analist la Capital Economics. "Cel mai probabil, nu vor avea loc retrageri masive ale plasamentelor din Romania si Bulgaria, dar cu siguranta fluxurile de investitii nu vor creste", a adaugat acesta.