Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Comisia Europeana anunta ca nu a ajuns la un acord privind ajutorarea Greciei

Statele din zona euro nu au ajuns la un acord privind sustinerea financiara a Greciei, insa discutiile tehnice continua si Comisia este pregatita sa actioneze daca e necesar, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene. Reactia vine dupa ce publicatia britanica The Guardian a scris sambata ca statele din zona euro s-au inteles sa acorde un ajutor financiar Greciei. Alte surse citate de The Guardian au vorbit despre un ajutor financiar in valoare de 25 de miliarde de euro, desi se estimeaza ca Grecia ar avea nevoie de pana la 55 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestui an. Pe langa ajutorul pentru Grecia, Comisia Europeana pregateste un nou set de reguli mai aspre pentru statele din zona euro pentru a stabili un sistem riguros de monitorizare bugetara a tuturor celor 16 state membre. Parlamentul Greciei a aprobat saptamana trecuta reducerile bugetare de 4,8 miliarde de euro, adoptate de guvern pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune.

Alte doua banci din SUA au fost inchise. Numarul institutilor bancare intrate in faliment in 2010 a ajuns la 30

Alte doua institutii bancare din Statele Unite au fost inchise de autoritati, ceea ce ridica la 30 numarul bancilor americane care au intrat in faliment in acest an. Statewide Bank din Louisiana si Old Southern Bank din Florida au fost inchise vineri. Institutia federala care are drept obiectiv asigurarea depozitelor bancare, a anuntat ca ambele institutii au fost inchise, insa clientii lor vor putea sa foloseasca in continuare cecurile si cardurile bancare deoarece alte banci le vor prelua activele.

In 2009, autoritatile au inchis 140 de banci. Cu un an inainte, doar 25 de institutii bancare au fost inchise in SUA.

Falimentele bancare s-ar putea intinde pana in 2013, costul acestora fiind estimat la 100 de miliarde de dolari.

Fondul Monetar European ar putea pune in pericol moneda europeana

Crearea Fondului Monetar European risca sa incurajeze indatorarea statelor din zona euro, punand in pericol stabilitatea monedei europene, declara presedintele institutului de cercetari Ifo, Hans-Werner Sinn, intr-un interviu pentru Reuters.

Sinn atentioneaza ca Europa nu ar trebui sa rezolve problema crizei datoriilor din Grecia printr-un astfel de fond. Reactia vine dupa ce Comisia Europeana (CE) a sustinut ideea infiintarii unui fond monetar european. Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, preciza ca Franta, Germania si alte tari din Uniunea Europeana colaboreaza cu CE in legatura cu crearea acestei structuri europene de finantare. Mai multi lideri politici europeni, printre care presedintele italian, Giorgio Napolitano, si ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, au indicat ca sprijina ideea unui fond monetar european.

Andreea Paul Vass: Romania nu va repeta greselile Greciei, care s-a imprumutat excesiv si prost

Grecia se confrunta in prezent cu o grava problema de credibilitate, dupa ce statul s-a imprumutat "excesiv si prost", iar greselile facute de guvernul de la Atena, nu pot fi repetate de Romania, apreciaza intr-o analiza, Andreea Paul Vass, consilier pe teme economice al premierului Emil Boc.

Situatia economica din Grecia ii ingrijoreaza pe oficialii europeni dupa ce agentiile de rating financiar au scazut ratingurile suverane ale Greciei, din cauza cresterii excesive a datoriei publice si a deficitului bugetar.

Multe fonduri de investitii se asteapta ca datoriile Greciei generate de criza sa se raspandeasca si in alte tari.