Intrarea in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit se va amana pentru 2015, ceea ce va determina majorarea veniturilor bugetare cu 625,7 milioane lei (0,12% din PIB) in acest an, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, publicat pe site-ul MFP, transmite Mediafax.

"In contextul reducerii capacitatii de plata a agentilor economici, precum si pentru reducerea influentei bugetare determinate de aplicarea unor prevederi fiscale, se propune schimbarea modului de calcul si de stabilire a impozitului pe profit pentru contribuabilii care nu desfasoara activitate in domeniul bancar, respectiv trecerea de la plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate efectuate in cursul anului la calculul si plata trimestriala a acestuia", se arata in motivarea emiterii actului normativ.

Masura de amanare pana in anul 2015 a intrarii in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit are ca efect pastrarea in sectorul privat a diferentei dintre plata anticipata si impozitul pe profit real.

"Impactul macroeconomic este nesemnificativ, in masura in care sumele suplimentare incasate la buget ar fi avut aceeasi destinatie ca in sectorul privat, respectiv pentru investitii, intrucat efectul multiplicator al investitiilor nu difera foarte mult intre sectorul public si cel privat", se mentioneaza in nota de fundamentare.

Astfel, amanarea platii anticipate a impozitului pe profit are influente pozitive asupra mediului de afaceri prin corelarea capacitatii de plata a impozitului cu rezultatele curente financiare ale contribuabililor. In cazul in care activitatea unei societati comerciale se reduce de la un an la altul, sarcina fiscala generata de platile anticipate poate afecta performanta societatii, aceasta fiind obligata sa finanteze statul pana la definitivarea impozitului pe profit aferent anului respectiv.

Potrivit legii, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile ar trebui sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie si divizat la patru.

Referitor la comparatia impozitului pe profit cu impozitul minim, in cazul in care impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decat suma impozitului minim anual, stabilit in functie de veniturile totale inregistrate in anul precedent, firma este obligata la plata impozitului minim.

Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul lunii martie, ca plata anticipata a impozitului pe profit va fi amanata si nu va intra in vigoare in acest an.