Pana la urma, ceea ce se banuia, s-a intamplat. Desi initial declarasera ca Grecia trebuie sa se ajute singura, ministrii de finante din tarile din zona euro au stabilit luni seara la un acord de principiu cu privire la mecanismul care le-ar permite sa ajute financiar statul elen, in caz de nevoie. Oficialii Euroland au mentionat ca nu este vorba despre garantii de credite,fara sa ofere insa si alte detalii, relateaza AFP. Mecanismul ar urma sa fie activat doar in situatia in care Grecia nu ar reusi sa se finanteze de pe piata, cu toate masurile de austeritate pe care intentioneaza sa le adopte.

„Tarile membre ale zonei euro vor adopta actiuni coordonate daca acestea se dovedesc a fi necesare. Am clarificat aranjamentele tehnice pentru a lua masuri coordonate”, a declarat presedintele Eurogrupului, ministrul de finante luxemburghez Jean-Claude Juncker, in conferinta de presa de la finalul reuniunii.

„Eurogrupul a clarificat modalitatile tehnice care sa permita o decizie cu privire la actiunile coordonate si care pot fi activate rapid in caz de nevoie”, se mai mentioneaza in declaratia celor 16 ministri de finante din zona euro. Cu o datorie publica de 300 miliarde de euro, Grecia trebuie sa obtina numai in acest an credite de refinantare in valoare de 54 de miliarde euro, din care 20 de miliarde euro pana in luna mai.