Grecia se va adresa Fondului Monetar International (FMI) in aprilie pentru a cere un imprumut financiar, dupa ce statele europene refuza voalat sau nu sa ajute statul elen, anunta Dow Jones Newswires. Citand un oficial de rang inalt din Grecia, Dow Jones sustine ca executivul elen nu este increzator intr-un ajutor din partea partenerilor din UE, la summitul ce va avea loc saptamana viitoare.

"Inca dorim o solutie in cadrul Uniunii Europene, dar lucrurile nu arata bine. Daca nu va exista un sprijin clar la summitul UE din 25 martie, va trebui sa vedem care vor fi urmatoarele noastre decizii. Exista cateva scenarii, dar cel mai bun pare a fi FMI", a declarat oficialul elen. El a confirmat ca divergentele dintre Grecia si Germania, cea mai mare economie europeana, se accentueaza.

Aceste declaratii vin dupa ce Michael Meister, purtatorul de cuvant pe probleme economice al partidului Uniunea Crestin-Democrata condus de cancelarul german Angela Merkel, a declarat ca Grecia ar trebui sa apeleze la Fondul Monetar International (FMI) daca considera ca are nevoie de ajutor financiar.

"Trebuie sa ne gandim la cine are mijloacele de a readuce Grecia pe pietele de capital" in cazul in care va fi necesar, a spus Michael Meister. "Nimeni altcineva decat FMI nu are aceste mijloacele. Incercarea de a salva Grecia fara ajutorul FMI ar fi un experiment foarte indraznet", a mai declarat Meister, citat de Bloomberg.

Declaratiile reprezentantului partidului condus de cancelarul Angela Merkel arată că aceasta încearcă să se distanţeze de orice angajament cu privire la un ajutor acordat Greciei si riscă să pună în pericol planurile Uniunii Europene de a pregăti un ajutor coordonat pentru Grecia.

Euro s-a depreciat puternic fata de dolar, pe fondul temerilor privind problemele financiare ale Greciei. "Creste convingerea in randul executivului ca FMI ramane singura solutie", a afirmat oficialul elen, care a explicat ca solicitarea catre FMI va fi facuta numai dupa summitul UE de saptamana viitoare.

El sustine ca vacanta din perioada 2-4 aprilie va furniza "timpul necesar pentru ca informatiile sa fie analizate", in timp ce pietele financiare sunt inchise. Premierul elen Papandreu a afirmat joi ca din cauza costurilor ridicate ale imprumuturilor Greciei se poate ajunge la o spirala de pe urma careia datoriile statului elen sa arata mai rau decat inaintea crizei. E si normal cata vreme a te imprumuta la costuri mai mari decat rata de crestere economica nu inseamna altceva decat a te afunda si mai mult in datorii.

Speculatiile privind eventualitatea iesirii din zona euro a Greciei devin tot mai consistente, in ciuda negarii oficialilor Bancii Centrale Europene. Grecia are datorii de peste 300 de miliarde de euro, mai mult decat dublul PIB-ului Romaniei.