Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Vicepresedintele BEI: Economia Romaniei se afla in ultima faza a crizei

Economia Romaniei se afla in ultima faza a crizei, dupa ce a depasit cea mai grea perioada a acesteia. Declaratia vine de la vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii, Mathias Kollatz-Ahnen. Acesta a explicat ca, in general, o criza are patru faze, care sunt traversate si de economia romaneasca. Prima data intr-o criza exista probleme in sectorul financiar, care nu au fost cauzate de Romania. "Urmeaza efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim. Minimul a fost atins in Romania, iar acum urmeaza o revenire usoara, care este insa insotita de dificultati uriase legate de bugetul public", a continuat oficialul Bancii. Acesta anticipeaza pentru 2010 o usoara revenire a economiei, adaugand ca este cruciala pentru Romania implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene. Economia Romaniei s-a contractat anul trecut cu 7,1%, iar pentru acest an autoritatile romane si Fondul Monetar International estimeaza un avans de 1,3%.

Oficiali eleni: Daca UE nu ne sustine, vom solicita un imprumut de la FMI la inceputul lunii viitoare

Grecia va cere un imprumut de la Fondul Monetar International in luna aprilie, dupa ce statele europene au refuzat constant sa ajute statul elen. Potrivit unui oficial de rang inalt din Grecia, citat de presa de peste Ocean, Executivul elen nu crede ca va primi ajutor din partea partenerilor din Uniunea Europeana, nici la summitul ce va avea loc saptamana viitoare. "Inca dorim o solutie in cadrul Uniunii Europene, dar lucrurile nu arata bine. Daca nu va exista un sprijin clar la summitul din 25 martie, (...) avem cateva scenarii, dar cel mai bun pare a fi Fondul Monetar International", a declarat oficialul elen, sub protectia anonimatului. Acesta a confirmat ca divergentele dintre Grecia si Germania, cea mai mare economie europeana, se accentueaza. Declaratiile vin dupa ce partidul condus de cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca Fondul este singurul care poate ajuta Grecia. Pe fondul temerilor legate de problemele financiare ale Atenei, euro s-a depreciat puternic fata de dolar. Intre timp, speculatiile privind eventualitatea iesirii din zona euro a Greciei devin tot mai consistente, in ciuda negarii de catre oficialii Bancii Centrale Europene. Grecia are datorii de peste 300 de miliarde de euro, mai mult decat dublul Produsului Intern Brut al Romaniei.

Dacia Duster va avea si cutie automata, 80% dintre cei care au comandat masina pana acum au ales versiunea cu maxime dotari

Dacia Duster s-a lansat in Romania, iar 80% dintre comenzile primite sunt pentru versiunea cu maxime dotari. In plus, una din cinci persoane care au comandat SUV-ul a ales versiunea cu piele la interior, iar pe viitor se va comercializa chiar si in Romania o versiune a lui Duster cu cutie automata. Livrarile autoturismului vor incepe la jumatatea lui aprilie, a anuntat compania. Preturile Duster pleaca de la 10.500 de euro in Romania si ajung la 17.600 euro pentru versiunea cu maxime dotari, la care exista si tapiterie din piele. Datele dupa primele comenzi indica faptul ca jumatate au ales versiunea 4X4, proportia fiind tot 50:50 si intre diesel si benzina. La evenimentul de lansare au fost prezenti oameni din fotbalul romanesc, insa invitatul special a fost cvadruplul campion mondial de Formula 1 Alain Prost. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Alain Prost a declarat nu ii este teama sa isi asocieze numele cu marca, pentru ca "Dacia este perceputa pozitiv". "Este chiar simpatica", spune francezul, care considera ca Duster este o masina redusa la esenta si care ofera exact ce-ti trebuie.