Romania si Bulgaria au fost desemnate vicepresedintii unui proiect european care va face mai „digerabila” statistica pentru elevi, studenti si alti utilizatori, au declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro Vergil Voineagu, presedintele INS.

Am fost foarte impresionata de munca si eforturile statisticienilor romani . Mi-ar placea sa „import” echipa INS Romania, formata din adevarati profesionisti

Mariana Kotzeva, presedinta Statisticii bulgare

„Suntem in faza primara a acestui proiect, in care definim grupele tinta. Urmeaza sa dezvoltam un instrument dedicat fiecarui tip de utilizatori. Pentru cei mici ne gandim la animatii. Desigur, in cazul profesorilor vom avea o abordare diferita”, a spus pentru HotNews presedinta Institutului National de Statistica din Bulgaria, Mariana Kotzeva.

  • Statisticienii romani si bulgari s-au inteles in aceste zile cu privire la detaliile proiectului

Proiectul de educatie statistica incearca sa „umanizeze” o stiinta considerata arida, cum este cea a statisticii, astfel incat interpretarea unor date sau intelegerea unor fenomene sa poate fi facuta mult mai usor. „Obiectivul acestui proiect propus de Uniunea Europeana si pe care il vom pune la dispozitia Eurostat are ca obiectiv promovarea culturii statistice in tarile din UE, un acces mult mai rapid la datele statisticii europene si intelegerea statistica mai rapida a fenomenelor de catre utilizatori”, a explicat Voineagu. Detalii legate de proiect au fost discutate miercuri si joi de catre presedintii celor doua institutii, impreuna cu grupurile tehnice de lucru formate.

Vergil Voineagu si Mariana Kotzeva
Vergil Voineagu si Mariana Kotzeva
Foto: HotNews.ro

  • Statisticienii romani culeg mai multi indicatori decat noi, spun bulgarii

Romania si Bulgaria nu se afla la primele cooperari intre institutiile de statistica. Anul trecut, cele doua institutii si-au armonizat indicatorii privind traficul fluvial pe Dunare. „Anul trecut am semnat spre exemplu un acord cu INS in privinta datelor legate de transportul fluvial pe Dunare, iar datele le trimitem Eurostat. Am stabilit grupuri de de lucru si am constatat ca romanii culeg mai multi indicatori decat cei pe care ii recoltam noi. Acum am armonizat numarul de indicatori asa incat putem spune ca masuram cu aceiasi indicatori, acelasi fluviu, chiar daca de pe ambele maluri. Acesta e un exemplu concret de cooperare, pe care insa o dorim mai extinsa”, a spus Kotzeva.

  • Voineagu: "Am devenit exportatori de asistenta tehnica"

„Daca pana acum am fost doar importatori de asistenta tehnica, de acum suntem exportatori de asemenea asistenta”, a spus Voineagu. Este o noua faza a cooperarii celor doua state si ne bucuram ca, alaturi de colegii romani, am devenit furnizori de asistenta tehnica.

  • Indicele imobiliar e pe ultima suta de metri. Sefa INS Bulgaria: Vedem lucrurile la fel ca Dvs"

Si in Bulgaria, la fel ca si in Romania, in scurt timp va fi publicat primul indice al preturilor din segmentul imobiliar. „Noi suntem in faza verificarilor acum. Urmeaza sa dam publicitatii acest indicator. Elementul forte pe care il avem in vedere, spre deosebire de alte tari, este ca noi luam in considerare pretul negociat si inscris la notar. In alte tari se iau preturile de oferta, chiar pe cele din media, preturi care nu sunt intotdeauna cele mai relevante”, a explicat Voineagu. "Si nou vedem la fel lucrurile, ca indicele sa includa preturile rezultate in urma negocierilor", a confirmat Kotzeva. Am fost foarte impresionata de munca si eforturile statisticienilor romani si pot sa spun ca mi-ar placea sa „import” echipa INS, care e formata din adevarati profesionisti, a mai spus presedinta INS Bulgaria.