FMI avertizeaza ca statele cu economii dezvoltate care se confrunta cu deficite bugetare ridicate ar trebui sa inceapa sa isi pregateasca cetatenii pentru masurile de austeritate de care va fi nevoie incepand de anul viitor.

John Lipsky, prim-adjunct al directorului FMI, a vorbit la o conferinta pe teme economice organizata la Beijing de o perspectiva sumbra a ajustarilor fiscale, necesara pentru a ameliora problemele sistemelor finantelor publice, transmite Radio Romania Actualitati.

John Lipsky a afirmat ca ajustarile necesare vor fi atat de semnificative, incat vor impune restrictii asupra sistemelor de ajutoare de sanatate si sistemelor de pensii, vor determina scaderea cheltuielilor publice si introducerea unor masuri de majorare a veniturilor bugetare din taxe, atat prin modificari ale politicii fiscale, cat si printr-o mai buna colectare a impozitelor.

FMI estimeaza ca printre potentialele masuri aflate la discretia guvernelor se numara consolidarea legislatiei de responsabilitate fiscala si imbunatatirea sistemelor de colectare a taxelor si impozitelor.

De asemenea, reformarea sistemelor beneficiilor de stat, prin masuri precum cresterea varstei de pensionare, ar avea efecte fiscale favorabile pe termen lung, mai apreciaza FMI.