Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu, pentru Financial Times: Riscul extinderii crizei elene in Romania este limitat

Riscul extinderii crizei din Grecia in Romania este „limitat", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, pentru Financial Times. Oficialul a precizat ca bancile locale, subsidiare ale institutiilor de credit elene, sunt solvabile si stau bine la capitolul lichiditate. Potrivit guvernatorului, bancile membre ale Initiativei de la Viena au rezistat crizei financiare mondiale si crizei politice care a afectat Romania anul trecut, iar in prezent sunt supuse unui "al treilea test". In toamna trecuta, grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain care au operatiuni in Romania au semnat scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10 la suta. Piata bancilor romanesti cu capital grecesc cuprinde 7 jucatori, ceea ce face din Romania una dintre cele mai importante piete externe pentru grupurile financiare elene, care au inceput relativ tarziu expansiunea regionala.

BNR accepta de luni pe piata monetara si titlurile de stat in valuta emise de Finante

Banca Nationala a Romaniei accepta de astazi pe piata monetara si titlurile de stat in valuta. Potrivit unui comunicat al Bancii Centrale, a fost stabilit un nivel al marjei "haircut" de 8% in cazul noilor instrumente. In plus, bancile isi vor putea exercita posibilitatea de transformare a facilitatii de lichiditate pe parcursul zilei in facilitate permanenta de creditare. Pana saptamana trecuta, Banca Nationala nu accepta pe piata monetara decat operatiuni cu titluri emise de Ministerul de Finante in moneda romaneasca.

Germania accepta propunerea de acordare de ajutoare bilaterale coordonate pentru Grecia, pe baza de voluntariat

Germania va accepta acordarea unor ajutoare bilaterale europene pentru Grecia. Anuntul a fost facut de ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, care nu a precizat insa daca Berlinul va face parte dintr-un astfel de mecanism. "In ceea ce priveste ajutoarele Uniunii Europene pentru Grecia, nu exista un instrument colectiv, dar am putea avea ajutoare bilaterale coordonate, pe baza de voluntariat", a explicat oficialul intr-un interviu publicat de presa germana. Declaraţia vine in contextul in care presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut liderilor europeni sa aprobe "cat mai rapid" crearea unui mecanism de ajutorare a Greciei, care va fi constituit dintr-un "sistem de imprumuturi bilaterale coordonate" in cadrul Zonei Euro, fara a exclude insa o contributie financiara din partea Fondului Monetar International. O decizie in acest sens urmeaza sa fie luata la summitul sefilor de stat si de guvern din Uniune, de săptămâna aceasta, de la Bruxelles.

Bulgaria vrea sa dezvolte proiectele nucleare de la Belene si Kozlodui concomitent

Bulgaria are planuri mari în domeniul energiei nucleare. Vecinii de la sud vor sa demareze constructia unei centrale de 2.000 de megawati la Belene si, in acelasi timp, sa extindă complexul nuclear de la Kozlodui - toate acestea în acelaşi timp. Anunţul a venit de la ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Traicho Traikov şi a fost făcut în contextul planurilor pentru dezvoltarea sectorului energetic pe termen mediu şi lung. Se pare ca implementarea celor doua proiecte depinde de aportul investitorilor straini, in conditiile in care implicarea statului in finantarea acestora este exclusa. Rusia si Bulgaria au ajuns la un acord, luna trecuta, privind inceperea constructiei centralei nucleare de la Belene in aceasta primavară - pentru care Moscova va da un credit de doua miliarde de euro. Totodata, Bulgaria se pregăteşte să construiască şi un nou reactor la Kozlodui dupa ce autoritatile au inchis patru astfel de sisteme, in urma unui acord cu Bruxelles-ul.