Partidele aflate la putere in Germania s-au inteles in principiu cu privire la impunerea unei taxe bancare, scrie presa franceza, citand surse germane. Deocamdata nu a fost estimata o suma riguroasa care s-ar putea colecta din aplicarea acestei taxe, dar este vorba de „miliarde de euro”, mai spun sursele citate.

Marea Britanie va propune si ea o taxa similara miercuri, odata cu prezentarea bugetului.

„Trebuie sa tragem invataminte din criza prin care tocmai am trecut. Taxa nu va afecta profiturile bancilor"

Wolfgang Schäuble, ministru de Finante, Germania

In Regatul Unit, bancile au o imagine proasta, mai ales RBS si Lloyds, cele doua institutii incheind acum cateva zile un acord prin care se obliga sa finanteze economia cu peste 100 de miliarde de lire pentru a inchide gura celor care le acuza ca au primit bani publici pe care nu i-au plasat in economie.

Potrivit unui document obtinut de Reuters, taxa ar putea aduce la buget circa 9 miliarde de euro in Germania, daca se va aplica metoda de calcul folosita in SUA.

Potrivit documentului obtinut de Reuters, daca se aplica o taxa de 0,15% pe valoarea activelor, Deutschebank ar trebui sa plateasca 2,2 miliarde de euro, iar Commerzbank, cea de-a doua banca germana ca marime, 1,2 miliarde de euro.

In Germania, criza a dus la nationalizarea IKB si Hypo Real Estate, dar si la preluarea a 25% din Commerzbank, caz in care Statul a platit 18 miliarde de euro

Criza si nationalizarile bancare- Germania

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, spune ca banii obtinuti astfel ar putea alimenta un fond din care sa fie finantat un eventual plan de salvare sau de restructurare bancara in cazul unei crize viitoare.

„Trebuie sa tragem invataminte din criza prin care tocmai am trecut”, a spus Wolfgang Schäuble. El a tinut sa precizeze ca taxa nu va afecta profiturile bancilor. In Germania, criza a dus la nationalizarea IKB si Hypo Real Estate, dar si la preluarea a 25% din Commerzbank, caz in care Statul a platit 18 miliarde de euro.

Tarile membre ale G20 au solicitat FMI sa vina cu propuneri legate de taxarea bancilor, dupa ce directorul general Dominique Strauss-Kahn s-a aratat nemultumit de propunerea taxarii tranzactiilor financiare. O taxare a activelor bancare se va produce si in Suedia, unde se spera ca fondurile astfel obtinute sa aduca 10,6 miliarde de dolari.