Cursul de referinta afisat marti de BNR pentru leu a coborat la 4,0736 lei/euro, in scadere cu un ban si jumatate fata de cel anuntat luni, in conditiile in care moneda unica europeana se vindea mai ieftin si fata de principalele monede- dolarul american si yenul japonez.

In Europa, moneda unica isi continua miscarea in jos, pe fondul ingrijorarilor privind viitorul Greciei, spun dealerii straini. „Blocajul UE in fata unei decizii legate de soarta Greciei s-a complicat dupa interventia presedintelui BCE Jean-Claude Trichet care s-a pronuntat impotriva ideii acordarii unui imprumut ieftin statului elen”, explica Michael Hewson, unul dintre analistii CMC Markets.

El a mai precizat ca pozitia Germaniei, care insista sa nu se ia nicio decizie in aceasta saptamana, sugereaza o lipsa de vointa care nu are cum sa ajute cursul euro. Sefii statelor europene se vor intalni joi si vineri pentru a-sti stabili strategia de dezvoltare pentru urmatorii 10 ani, insa dealerii se asteapta si la luarea unor decizii de sustinere a Greciei. O alta sursa de presiune vine si din partea declaratiilor facute de Dennis Lockhart, care a afirmat luni seara ca criza elena ar putea afecta economia americana.